Край с подсладените соковете

От днес на територията на целия Европейски съюз се забранява продажбата на натурални сокове с добавена захар. Освен захар производителите вече не могат да прибавят в напитките и подсладители. Соковете ще трябва да разчитат единствено на естествените си съставки и качества.

Забраната важи само за напитки, които са с етикет „сок“. Извън забраната остават обозначените като плодова напитка или елексир.

Напитките с етикет „натурални” могат да съдържат само плодове и към тях могат да се добавят единствено витамини, минерали и т.нар. „добавки в храната“. Целта е соковете да бъдат наистина здравословни.

Това става след влизането в сила на директива на Европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г. Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете. В директивата беше определен срок за прилагане от 18 месеца от влизането й в сила.

Според производители промяната ще доведе до поскъпване на соковете. За спазването на забраната ще следи Агенцията по храните, като глобите за нарушителите ще са от 500 до 5 хиляди лева.