Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

23 април е символична дата за световната литература. На този ден през 1616 умират Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е и рождената дата на много други именити автори, като Владимир Набоков, Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и др.

Именно поради тези причини на конференция на ЮНЕСКО през 1995 година в Париж се взема решение 23 април да е денят, в който се отдава почит на книгите и техните авторите. Целта е всички и най-вече младите хора да преоткрият удоволствието от четенето и да засвидетелстват още по-голямо уважение към незаменимия принос на тези, които са задвижили социалния и културния прогрес на човечеството.

Всяка година ЮНЕСКО и международните организации, представляващи трите основни сектора на книжната индустрия – издатели, книжарници и библиотеки, избират Световната столица на книгата за едногодишен период. Тази година град Инчхън, Южна Корея е избран да популяризира четенето сред хората и непривилегированите слоеве от населението.

Днешният празник ще бъде отбелязан в цялата страна с разнообразни събития. В Бургас се организира маратон на четенето през целия ден  в книжарница „Хеликон”, а в автобусите по линия 211 ще се реализира инициативата „Четем заедно една книга“. Две литературни премиери допълват бургаската програма на Деня на книгата – „Летящ акордеон” на Ина Иванова  и „„Полети и пристани. Ято спомени” на Теменуга Захариева.