Св. Св. Константин и Елена се превръща в арт-центъра на Черноморието през май

В курортния комплекс ще се проведе Първият пленер по скулптура от камък «Докосване до природата»

Черноморският ни курорт Св. Св. Константин и Елена ще се превърне в своеобразен национален център за изкуство. Комплексът ще е едно голямо ателие на открито. Първия пленер по скулптура от камък „Докосване до природата” ще се проведе в навечерието на туристическия сезон – от 4-ти до 21-ви май. Девет скулптори ще потърсят връзката между морето, земята, природата и хората, за да я изваят от камък.

Организаторът на събитието кани всички майстори на длетото да се включат в конкурса и да кандидатстват за участие в пленера. До 26-ти април те могат да предадат своите проекти по зададената тема. Експертно жури ще излъчи деветимата творците, които ще одухотворят камъка, за да се родят най-новите шедьоври на каменната пластика. След края на пленера творбите им ще останат в курорта и ще бъдат разположени в неговите паркови и зелени площи. Те ще украсяват по неповторим начин комплекса и ще представят майсторството на творците пред гостите и туристите. Уникалните скулптури ще продължат над 100-годишната традиция за постоянно обновяване и обогатяване на парковите пространства в курорта, които ще носят естетическа наслада не само с богатата си екзотична растителност, но и с прекрасни скулптури интегрирани в ландшафта.

Фондация “Св. Св. Константин и Елена предвижда пленерът да стане традициониен, като по този начин ще бъде осъществена основната му мисия – да покаже пред хилядите туристи многообразието от стилове и тенденции в съвременната бългаска скулптура. Ще се представят не само утвърдени имена, но и талантливи млади творци на България.

За провеждането на пленера в к.к. Св.Св. Константин и Елена се подготвя специална площадка. Материалът, с който ще работят авторите, е русенски камък. Храната, нощувките и монтирането на готовите произведения на участниците ще бъдат осигурени от организаторите. При успешно реализиране на проектите, художниците ще получат и възнаграждение, съгласно договореностите с организаторите.

В дните на творческо дръзновение ще се включат и най-младите майстори, които в неформална обстановка, чрез преки контакти, ще черпят опит, ще наблюдават целия процес до превръщането на камъка в изящно произведение на изкуството. Ученици и студени ще участват с допълнителна изложба на скулптурни макети, скици и рисунки. В рамките на пленера ще ще се проведе и уъркшоп по скулптура от еко материали.

Като доброволци ще се включат младежи и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“. Те ще излязат извън обичайната си среда, за да получат знания и умения в областта на художественото изкуство, за да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.

Събитието ще завърши с обща изложба на завършените творби, която ще съвпадне с официалното откриване на туристическия сезон на 21 май. Документален филм ще отрази всеки етап от творческия процес, ще разкаже как е поставено началото на една добра традиция. Чрез него ще бъдат увековечени имената и творческите търсения на първите участници в пленера по скулптура от камък «Докосване до природата» в курорта Св. Св. Константин и Елена.