Изследват безплатно кръвната захар в аптека „Фаркол Демокрация“

Безплатни тестове за измерване нивото на кръвната захар ще се проведат в аптека „Фаркол Демокрация“, съобщиха от там. Акцията е предвидена в два дни – на 12 май /вторник/ от 10 до 11 часа и на 19 май /вторник/ от 15 до 16 часа. Изследванията ще се проведат на място в  аптеката, която наскоро се премести в блок „Народен юмрук“ /бл. 117, вх. 11 в жк „Братя Миладинови“/.

Инициативата цели превенция на едно от социално значимите съвременни заболявания диабета, като провокира повече хора да проверят нивото на кръвната си захар, за да предотвратят навреме развитие на болестта и да избегнат евентуални нейни тежки усложнения. „Акцията ни е насочена по-скоро към хората, които не знаят какво е равнището на кръвната им захар. Някои например са в преддиабетно състояние, без да подозират това. Проверявайки показателите си, напълно безплатно, те ще могат да вземат навреме мерки, в случай, че има проблем или пък да са спокойни, че здравословно са добре“, обясни управителят на верига аптеки „Фаркол“ Елена Николова.

Самото изследване се провежда с помощта на глюкомер с тест-лента и е напълно безболезнено. Кръвният резултат е готов за 5 секунди. „Няма значение дали тестовете са на гладно или след прием на храна – има показатели, които се следят и в двата случая. Важно е равнището на кръвната захар да се следи редовно, тъй като тя е с променливи стойности“, обясниха от фирма „РСР“, с помощта на които се провежда съвместната акция.

Поддържането на високи нива на кръвната глюкоза може да доведе до редица усложнения във времето като сърдечни заболявания, инфаркт, инсулт,  увреждане на бъбреците, храносмилателни, очни проблеми и др. Симптомите и при двата типа диабет са лесна уморяемост, загуба на тегло, силна жажда, често уриниране, трудно зарастване на рани. Ниските стойности, познати като хипогликемия пък се изразяват в бледост на лицето, усещане за треперене, безпокойство, раздразнителност, потене на ръцете, глад, гадене. Хипогликемията може да е усложнение при диабет или следствие от прекомерно количество инсулин в тялото и също може да има сериозни последици за здравето. Пациентите, чиито резултат е извън нормалните стойности, ще бъдат насочени да посетят специалист, заявиха от аптеката.