Пуснаха в продажба заместител на спрения ривотрил

В Бургас и региона вече може да се намери заместител на спряното преди 3 месеца лекарство ривотрил. Медикаментът масово се ползваше от хора с епилепсия и нервни заболявания, като лечението им изискваше да не се прекъсва. Близо 3 месеца пациентите бяха оставени без алтернатива, принудени да ползват други неаналогични лекарства преди да пристигне същия генерик.

Аналогът се казва клонарекс и има същата активна съставка клоназепам. „Разполагаме с достатъчно количества от генеричния продукт, има доста голям интерес от страна на аптеките, които са заредени и вече го предлагат“, заяви Руси Крумов, управител на склад за лекарства и консумативи „Фаркол“ в Бургас.

Клонарекс е в два варианта от 0,5 и 2 мг и се купува само със зелена рецепта. Според официалната информация той няма да се предлага по Здравна каса, а само на свободна продажба. Регистрираната му цена е над 10 лв. За сравнение ривотрила струваше под 3 лева. Именно ниската му цена стана причина фирмата-производител да го спре от внос. Обяснението бе, че изискваната референтна цена прави продажбата му невъзможна, поради което обявиха, че в България ще може да се намери до изчерпване на наличните количества. През този период друг вносител е взел решение да го осигури, което обаче се случва 3 месеца след изчезването на първия медикамент и след немалко страдания на нуждаещи се пациенти.

„Няма гаранция, че пазарния принцип ще задоволи социалните нужди. Крайно време е държавата, българското и европейското законодателство да намерят пресечната точка на пазарното и социалното. Иначе рискуваме да свикнем, че българи могат да отпадат заради обичайни пазарни процеси“, заяви председателят на Съвета на директорите на „Фаркол“ Георги Базотев

Според него, сега съществуващата и приета в България регулация на цените от съседни референтни държави допуска безнаказано да се ограничи и извади от пазара дадено лекарство от цяла група държави. Достатъчно е да регистрираш на ниска цена и да не внасяш. Затова нито вносителят на ривотрил, нито на клонарекс могат да си позволят лекарството да бъде реимбурсирано от НЗОК в България.