Първите туристи проходиха новия маршрут „Хищници” в ПП „Странджа”

Над 50 туристи преминаха по интерпретативен маршрут „Хищници” в ПП „Странджа” веднага след неговото официално откриване. Той започва от село Заберново и преминава през защитената местност „Парория“. По протежението му са обособени 14 информационни точки.

Водач на първата група туристи по маршрута бе д-р инж. Дико Патронов, гл. специалист „Гори и паркова инфраструктура” в ДПП „Странджа”.  По време на прехода той постепенно разкриваше тайните на странджанската природа. Увлекателният му разказ за растенията, които се срещат по трасето, по естествен начин допълни информацията за животните, поднесена и на специални табели, разположени по маршрута.

Над 20 вида са животните, обитаващи съхранените гори на ПП „Странджа”. От тях хищните бозайници са 11 вида. Маршрут „Хищници” ни запознава и с всички тях: Лисица (Vulpes vulpes), Белка (Martes foina), Вълк (Canis lupus), Чакал (Canis aureus), Дива котка (Felis silvestris), Невестулка (Mustela nivalis), Черен пор (Mustela putorius), Пъстър пор (Vormela peregusna), Златка (Martes martes), Язовец (Meles meles), Видра (Lutra lutra).

Маршрутът се спуска и изкачва по стари горски пътища, като пресича на две места пълноводната през зимния период Заберска река. Дължината на маршрута е 6 километра, които при нормален ход се изминават за 4 часа. В неговата зона се намират множество вековни дървета, сред които най-старото за цяла Странджа дърво – благун на 900 години. Той е висок 25 метра, а диаметърът на ствола му е 162 см.

Пътят преминава през т.н. калища, които са особено важни за дивите свине. Една от информационните точки обяснява защо това е така. 7

При преминаване по маршрута интересни неща се научават и чрез няколко игри. Една от тях дава възможност да се поставим в ролята на хищник или жертва. На дървена пътека с ширина 2 м и дължина 5 м в четири отделни писти са подредени следите на преследваните и преследващите животни. Всеки участник може да опита да измине пътя, като стъпва върху дирите. Те показват реално разстояние, направено от животното при стъпка или скок.

При друга игра трябва да подредим реална хранителна верига, като чрез плъзгане поставим различни елементи /изобразяващи животни, растения и бактерии/ на правилното им място.

За най-малките туристи е интересна и т. нар. люлка, на която могат да проверят дали тежат колкото един вълк. Макетът на хищникът е с реални килограми и размери.

Маршрут „Хищници” е изграден по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”.  Той бе открит с официална церемония, при  която лентата прерязаха инж. Владимир Димитров – директор на ДПП „Странджа” и Катя Димитрова – ръководител на проекта. Пред първите проходчици по маршрута бе плисната вода от окичено със здравец бакърено менче.

Новите 5 интерпретативни туристически маршрути на територията на ПП „Странджа”,  изградени по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”,  са част от общо 11, които ще посрещат посетители от тази година.