Разпоредиха мерки за предотвратяване на заболяване по животните

Днес се проведе заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Одрин, Република Турция.

Комисията разпореди забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни (ЕПЖ) в общините, граничещи с Турция (Малко Търново, Средец и Царево) и преброяване на животните в областта. В пограничните общини също ще бъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметските наместници ще бъдат информирани за клиниката на заболяването. Всички собственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обекта ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар на съответната община при съмнение за болестта.

Заболяването започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните.

„Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек”, увери директорът на Областната дирекция по Безопасност на храните д-р Георги Митев.

Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.