Журналисти от Московска област правят се запознават с община Несебър

Руските гости направиха опознавателен тур и изразиха възхита от града на ЮНЕСКО

Кметът на община Несебър Николай Димитров посрещна главни редактори и представители на водещи печатни и електронни медии от Московска област на Руската федерация. Целта на визитата бе запознаване на руските журналисти с възможностите за почивка през летния туристически сезон и инвестиции в недвижими имоти в черноморските ни курорти.

По време на срещата Николай Димитров сподели, че община Несебър, курортният комплекс „Слънчев бряг“ и селищата Свети Влас, Обзор и Равда са познати отдавна на руските туристи, които с охота почиват у нас. Наред с това кметът разкри, че по последни данни в общината са регистрирани 38 хил. руски граждани, собственици на недвижими имоти. 2 300 души от тях живеят тук, а някои от тях дори се срещат с него в приемния му ден, за да търсят решение за свои идеи, проблеми или предложения.

Сред акцентите в разговора бе ситуацията около моментния застой при придобиване на недвижими имоти тук. Всеобщото мнение, както на руските журналисти, така и на домакините от Несебър бе, че застоят се дължи на геополитически фактори, като маржа на рублата спрямо долара и еврото. Николай Димитров изрази надежда, че тази пречка ще бъде преодоляна, а нивото на туристическия поток ще бъде поне колкото миналогодишното. Оптимизъм в това отношение изразиха и руските журналисти от водещи медии.

„Имаме добро сътрудничество с няколко руски общини, сред които Норилск и Волоколамск, с които сме побратимени и поддържаме приятелски взаимоотношения“, сподели още градоначалникът и разкри, че между 9-12 юни, когато ще се състои фестивала „Отечество“,   Несебър очаква гости от Звездното градче. Основни инициатори на форума са именно културни дейци от това руско градче. „През лятото нашият полуостров става столица на детското изкуство, защото тук се провеждат множество фестивали, като „Слънце, радост, красота“ и „Съзвездия в Несебър”, в които вземат участие много руски деца“, разказа кметът.

82078Руските медии научиха още, че културно–историческото наследство на града-ценност, както и възможностите за фестивален и конгресен туризъм са притегателна точка за чужди и български туристи. Кметът ги информира, че Несебър е посещаван от 30-40 хиляди туристи дневно през активния туристически сезон, а празникът на града -15 август привлича над 100 хил. туристи.

Статутът на Несебър като град Световно културно наследство го вписва  в маршрутите на множеството круизни лайнери, които спират тук, и  чиито туристи отнасят прекрасни впечатления и спомени от полуострова. Сред любопитните моменти в разговора между кмета и гостите бе фактът, че в перлата на българското самочувствие – Несебър, много руски граждани сключват брак или преподписват брачните си клетви. Неслучайно градът на ЮНЕСКО е и място, където се провежда международен форум на сватбените фотографи, както и станалият вече популярен  фестивал Уикенд за любов и вино „Влюбени в Несебър“.

Сред любопитните факти, споделени на срещата бе, че руската журналистка от Волоколамск  Татяна Калинина, която си е купила имот в несебърския район и живее тук, е била  инициаторът преди време за побратимяването на нейния град с Несебър. Това разкриха руските й колеги, когато кметът Николай Димитров ги информира колко и какви са местните медии, и че Татяна Калинина има идея да издава вестник в Обзор и Бяла.

Подаръците от гостите за кмета бяха подбрани така, че да разказват за уникалността на руския град, който представляват. Единият от даровете бе новогодишна играчка, собственоръчно направена от известен техен майстор, а друг бе уникална по рода си книга за руската иконописна школа. Николай Димитров върна жеста и всеки един руски журналист получи рекламни материали, разказващи за красивия и непреходен Несебър.

Московските журналисти имаха възможността да разходят по романтичните улички на града на ЮНЕСКО с неговите уникални църкви и възрожденски къщи, и да се докосват  до хилядолетната му история и култура.

Рекламният тур е организиран от посолството на Р България в Руската федерация, Националното туристическо представителство на България в Русия, Центъра на промишлеността на Р България в Москва, със съдействието на български туристически компании.