Паметникът на Калата вече е в родния му град Бургас

Бронзовият паметник на Георги Калоянчев вече е тук – в родния  Бургас.

В петък /10 юли/ ще бъде монтиран постамента, а няколко дни след това върху него ще застане 1.80 – метровата скулптура, която увековечава  емблематичния за цяла една епоха български актьор.

„Самата изработка на бронзовата фигура продължи около три месеца, последващата довършителна работа бе не повече от месец и половина“, сподели  авторът на проекта – Георги Чапкънов /Чапа/.

Монументът ще бъде поставен в Летния театър, в близост до паметника на другия обичан бургаски актьор Апостол Карамитев. Незабравим ще остане техният тандем на студенти-съквартиранти във филма „Специалист по всичко“.

Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си, и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.

Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на жителите на морския град.

Преди една година Община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд – Бургас, стартира мащабна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на големия български актьор Георги Калоянчев. Година след началото на тази инициатива паметникът вече е факт, благодарение на събраните средства от бургазлии по време на редица културни и спортни събития, преминали под наслов „Дарявам за Калата!“.