Поморие отново ще бъде градът с най-красивото лятно кино

Инициативата КиноЛято предизвика огромен интерес в Поморие.  Това е само началото към възраждане на Поморие като градът с най-красивото и автентично лятно кино в България. След като през 2013 година Община Поморие си върна собствеността на Лятно кино „Яворов”, след дълги преговори с тогавашния собственик, вече е одобрен и окончателният финансов ресурс необходим за неговата реконструкция.

„Вече проведохме процедурите по закона за обществените поръчки и веднага след приключване на активния туристически сезон започва реконструкцията на обичаното от всички поморийци Лятно кино „Яворов”. Проектът предвижда неговото укрепване, но едно от най-важните ни условия е то да запази уникалния си автентичен външен вид. Много скоро ще имаме модерно съоръжение с оформени и санирани вътрешни помещения, нов облик на амфитеатралната сцена и изцяло подменено осветление, но със същата неповторима атмосфера от преди повече от 30 години.”, каза кметът Иван Алексиев

В обхвата на проекта са включени още реконструкцията на района около лятното кино и на крайбрежната алея от паметника на Яворов до Стария кей. На любимото място за разходка, се предвижда монтирането на шест големи каменни блока, с височина около 2м., върху които ще се изпишат стихове на Яворов. Около всеки един от тях ще се оформи подход от павета. Предвидено е монтирането на декоративно осветление и цялостно озеленяване на прилежащото пространство.

Проектът се осъществява съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100% осигурено по Оперативна програма „Развитие на сектор Рибарство”.