В Бургас отбелязаха Деня на независимостта на Украйна

На 27 август в зала „Петя Дубарова“ на културен център „Морско казино“ с празничен коктейл официално бе честван Денят на независимостта на Украйна.

Сред официалните гости бяха Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Акйол, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, заместник областният управител Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, заместник кметът Йорданка Ананиева, директорът на ОД на МВР ст. комисар Калоян Калоянов, командирът на Военноморска база „Атия” комодор Мален Чубенков, началникът на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Васил Василев, председателят на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов, много украинци от бургаската диаспора и представители на местни държавни учреждения.

„България е един добър пример за интеграцията в Европа и показване на пътя, по който Украйна трябва да върви. В Бургас живеят много граждани на Украйна, които се адаптират в нашите условия и те се чувстват наполовина бургазлии, те милеят за нашия район и идват при мен със своите въпроси и интереси”, заяви в приветствието си към гостите Димитър Караненов.

Своите поздравления към целия украински народ и към украинците, избрали да живеят в Бургас поднесоха областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов. Поздравителни адреси отправиха изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов, ст. комисар Калоян Калоянов и комодор Мален Чубенков.

Да отбележат най-големия празник на съвременна Украйна дойдоха десетки представители на украинската общност в Бургас. Празникът им бе съпроводен от музикалните изпълнения на състава Con Trust от гр. Лвов и украинката Лора Бело, която е студентка в Бургас. Деца на украинци, живеещи в България, рецитираха стихове, а гостите имаха възможността да видят изложба от ръчно изработени национални традиционни предмети от украинския бит и култура.