Несебър задълбочава сътрудничеството си с Волоколамск и Сафранболу

Несебър задълбочава сътрудничеството в сферата на културата, образованието и икономиката с побратимените му градове Волоколамск и Сафранболу. По време на празничните събития за 15 август, а и след това – на среща между кметовете Николай Димитров и Евгений Гаврилов, стана ясно, че представители на руския град ще посетят през октомври община Несебър, като целта на визитата е обсъждане на възможността за привличане на инвеститори в сферата на недвижимите имоти и хранително-вкусовата промишленост и в областта на туризма.

Кметът на Несебър и кметът на Сафранболу
Кметът на Несебър и кметът на Сафранболу

С другия побратимен град на Несебър – Сафранболу, също от голямото семейство на ЮНЕСКО, бе разговаряно за бъдещо посещение през септември на група творци от турския град- художници, майстори на приложните изкуства, които в уникалната атмосфера на полуострова да се занимават със своето изкуство. Акцентът на разговора бе търсената от кмета Неждет Аксой подкрепа за участие на Сафранболу в наближаващия 13-и Световен конгрес на Организацията на градовете Световно наследство през ноември в Перу, където фокусът на внимание ще бъде насочен върху предизвикателствата и рисковете за облика на града – предизвикани от природни или човешки фактори. Кметът на Сафранболу не пропусна да отправи покана за участие на следващия Ден на детето, на който тази година деца от Несебър бяха част от празничните събития.

Припомняме ви, че в края на 2014 г. Несебър и Волоколамск подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения. Волоколамск е един от най-старите в Русия – с 880-годишна история. Разположен е на по-малко от 100 км. от столицата Москва. В Област Волоколамск се намират много места, покрити с безсмъртната слава на героите, загинали в борбата срещу нацистите. С президентски указ от 2010 г. на Волоколамск е дадено почетното звание „Град на Военната Слава“.

Между общините Несебър и Сафранболу през 2012 г. бе подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството. В град Сафранболу, наричан „Музей на открито”, има 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО. Поради богатата история и културни ценности се смята за културния център на Турция. Градът е включен списъка на Световното наследство през 1994 г.