Бургас отбелязва Деня на Съединението

С отдаване на почит към паметта на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в Бургас ще бъде отбелязан Националният празник – 6 септември.

Честванията на националното обединение ще стартират в празничния ден от 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 10.30 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /до Военен клуб-Бургас/ ще бъде отслужена заупокойна молитва. Веднага след това ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България.

На 7 септември от 19.00 часа на сцената на Летния театър ще се състои юбилейния спектакъл на единствената българска народна певица, удостоена с награда „Грами“ – Калинка Згурова. Концертът ще бъде с вход свободен и е подарък за всички бургазлии и гости на града по случай празника – 6-ти септември.

Специално за празничния 6-ти септември всички бургазлии и гости на града ще могат да разгледат изложбата „Съкровища от старите ракли“ при вход свободен. Експозицията е подредена в зала „Ал. Г. Коджакафалията“ в Културен център „Морско казино“ и може да се посети от 10.30 до 20.30 часа.