Бургас чества Деня на независимостта

Днес България чества 107 години от обявяване  независимостта на държавата.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд I обявява с манифест независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

nezavisimost-8Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.
Тържествата в Бургас започнаха на площад „Атанас Сиреков”, където бе отслужен молебен за благоденствието на Независима България. Състоя се и традиционният ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. На церемонията присъстваха кметът на община Бургас Димитър Николов, официални гости и жители и гости на Бургас.
Представителният духов оркестър изпълни химна на Независимостта, написан броени часове след обявяването й от капел майсторът на 24-ти Пехотен Черноморски полк Георги Шагунов.  Пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк бяха положени венци и цветя. В церемонията взеха участие представителен блок на ВМС с командир ст. лейтенант Константин Андонов, представителен блок на сухопътни войски с командир ст. лейтенант Иван Ташев, представителен сборен блок от формированията на военно-въздушните сили с командир капитан Цветелин Иванов и представителен блок на областния общински съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Бургас, дружество „Военен инвалид”, съюза на ветераните от войните в България. Командващ ритуала бе капитан лейтенант Калоян Попов от военно-морска база ВМС.

Ето какво поздравление отправи по повод празника кметът Димитър Николов:

Скъпи съграждани,

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници, на който с гордост можем да заявим: „Да живее свободна и независима България!

Руско-турската война от 1877-1878 г. донася Освобождението на България, но решенията на последвалия Берлински конгрес оставят българското княжество под суверенитета на султана.  Възстановената българска държава е свободна, но васална.

Преди 107 години в старопрестолния град Велико Търново българският княз Фердинанд прочита Манифест, с който  обявява независимостта на княжество България и отхвърля зависимостта от вековния поробител – Османската империя.

С действията си княз Фердинад и министър-председателят Александър Малинов карат българите да си спомнят славните времена на средновековни български владетели, които с гордост са се титулували царе, а държавата си царство.

Трябва да помним събитията от 22 септември 1908 г., защото тогава българския владетел, българските политици, българския народ демонстрират воля и национално самочувствие.

Обявяването на независимостта е държавнически акт, с който се издига авторитета на българите и те се нареждат сред суверенните и независими народи в голямото европейско семейство.

Отново важният урок, който ни дава историята е, че успяваме, когато сме единни, имаме кауза и смелостта да я отстояваме, когато гледаме напред и мислим за бъдещето на децата си.

Честит празник!