Започва най-новият фестивал в Несебър –„Месембрия Орфика“

Във форума ще вземат участие именити музиканти, солисти, художници, професори от Виена, Париж, Прага, Москва

В края на туристическия сезон Община Несебър подарява на жителите и гостите на града класически концерти от световните сцени. Именно в Несебър, един от най-древните градове на Черноморието ни, ще се проведе пилотното издание на  тридневния музикален фестивал „Месембрия Орфика“. В него съвместно ще вземат участие именити музиканти, солисти, художници, професори от Виена, Париж, Прага, Москва и млади изгряващи звезди, част от бъдещия артистичен елит на България.

Програмата, която започва на 18 септември, включва концертни рецитали, изпъстрени с разнообразни акценти – от шедьоври на класическата музика като сезоните на Вивалди, до ритъма на аржентинското танго на Астор Пиацола.  Артистичен директор на международния фестивал е проф. д-р Марио Хосен. Той е основател и артистичен директор и на Международната академия и музикален фестивал „Орфеус“, които се провеждат ежегодно във Виена, а от тази година започва дейността си и в България, и Япония. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост-професор в Япония.

Концертният цикъл на Камерата Орфика представя елитен музикален фестивал за класическа музика – шедьоври на европейската музика в изпълнение на музиканти от световна величина. В основата на проекта е развитието на мащабно дългосрочно културно сътрудничество с програмите на водещите европейски културни центрове като Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага, осъществено по инициатива на НБУ и концертиращи артисти, професори от водещи световни университети. С различния си подход към изкуството и неговото популяризиране, с концертите на състава в България и чужбина, Камерата Орфика се утвърждава като културен музикален посланик на Балканите по света. Един изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от Югоизточна Европа, които създават културен мост към света. Проектите на Камерата Орфика връщат младите и талантливи българи в България, осигуряват им изяви пред родна публика, така потребно за един млад изпълнител, творящ на чужда земя.
Желанието на организаторите на фестивала е да покажат, че именно класическата музика – дете на европейската културна традиция – обединява света с вечните си духовни ценности. Мисията е посланието на това уникално изкуство да достигне до съзнанието на слушателите, обогатявайки го чрез осъзнаване ролята на жизнено важни фактори като красотата, хуманизма и хармонията, послание за човечност и духовна толерантност така необходимо днес.
Заповядайте в Несебър от 18 до 20 септември в Стария град в НЧ „Яна Лъскова“. Входът е свободен. За повече подробности следете интернет страницата на фестивала:http://mesembriaorphica.com/