Община Несебър отбеляза 107 години от Независимостта на България

Община Несебър отбеляза 107 години от Независимостта на България с издигане на националния флаг и празнична фолклорна програма. Събитието се състоя пред крепостните стени на стария град.

P9220005 copyПроявата започна с тържествено издигане на националния флаг лично от кмета на община Несебър – Николай Димитров, и зам.-кмета Виктор Борисов под звуците на химна на Република България. Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, произнесе вдъхновено слово, акцентирайки върху значимостта на независимостта като държавнически акт. След това възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата поднесоха пъстра фолклорна програма, като накрая събралото се множество, дошло, за да уважи тази значима дата в българската история, се включи в общо хоро.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Турция, а след нея и Великите сили признават Независимостта на България. След този акт страната ни издига международния си авторитет и  се превръща в равноправна на другите европейски държави. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.