Петя Цолова изпраща в Бургас 77 любовни писма до поискване

«77 любовни писма до поискване» е назовала Петя Цолова своята най-нова книга. Поетичните послания могат да достигнат до всеки. Това е начинът поетесата да ги отправи и до хора, които не познава, защото всъщност ги е писала до тях. След като ги изпрати до няколко града в България, тази седмица тя ги адресира до получателите в Бургас. Защо точно 77? Това ще обясни самата поетеса, която ще гостува край морето.

Поетичната среща ще се състои на 16 септември от 18 часа в зала «Петя Дубарова» на КЦ «Морско казино».  Редом с Петя Цолова на «бойното поле на любовта» ще застанат Роза Боянова и Светлана Стоянова. Благовеста Рядкова ще се включи със звучите на рояла, а бардовете от «Солени ветрове»  – с изпята поезия.

Организатори на литературно-музикално-любовното събитие са Бургаска писателска общност и Сдружение «Солени ветров».

Петя Цолова е родена в Търговище. Още като ученичка започва да публикува стихове в сп. „Родна реч”, по-късно и в другите литературни издания. Нейната първа стихосбирка – „Земя през юли”, излиза през 1970 г. с благословията на Елисавета Багряна, която пише предговор към книгата. Петя Цолова е автор на повече от десет стихосбирки,  между които „Завръщане от лятото” , „Вторият ден на годината” , „Хиляди вини” , „Все повече въпроси”, „Яростна молитва” , „Непоправимата” , „Насаме с белия свят” и др., на една документална повест – „Художникът от сутерена” , както и на три романа – един на съвременна тема: „Сърдечна катастрофа” и два исторически – „Бъди благословен, безбожнико” (Роман за живота на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто) и „Падна есенес звезда”. Работила е като журналист в няколко вестника и като редактор в издателство. Носител на няколко национални литературни награди за поезия и проза.