Представят крепостта Фармакида в Приморско

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов, заедно с директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов ще представят резултатите от сезон 2015 от археологическите проучвания на тракийската крепост Фармакида. Презентацията ще се състои на 18 септември /петък/ от 16 часа в сградата на музея в морския град. Ще бъдат представени ценни артефакти от живота на хората населявали района на Приморско, а всеки, който желае, може да се докосне чрез тях до древността, когато над земите на Приморско са господствали тракийски владетели.

Крепостта Фармакида е едно от последните археологически открития на територията на община Приморско. Разположена в близост до Приморско на един от завоите на река Ропотамо, тя се смята за античен предшественик на днешно Приморско.

Археологическите проучвания на Фармакида са финансирани съвместно от Община Приморско и Националния исторически музей . С помощта на общинска тежкотоварна техника бе прокаран временен път до крепостта, извършена бе геодезична дейност на терена и се монтираха  камери за денонощно видеонаблюдение.