ПРЕМИЕР, МИНИСТЪР И КМЕТ ОТКРИХА МОДЕРНИЗИРАНАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ В РАВДА

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Несебър Николай Димитров откриха днес най-голямата пречиствателна станция в Бургаска област – тази в Равда. Обектът е и най-голямата инвестиция на територията на община Несебър на стойност близо 97 млн. лв.

 По време на официалната церемония премиерът Бойко Борисов подчерта, че с пускането на тази пречиствателна станция вече ще се гарантира 100 % чисто море и изрази надежда, че така ще се привлекат още повече туристи и ще се на помогне бизнеса. Той не пропусна да похвали добрата работа на общините в Бургаска област, които са сред лидерите в усвояване на средства от еврофондовете.

Министър Василева изрази радостта си от откриването на пречиствателната станция, като по думите й това е „знаков обект“, който ще обслужва 8 населени места и ще осигурява качествено пречистване на водите.  Реализирането на проекта „Събиране,  пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация Несебър – Сл. Бряг –Равда“  е от изключителна важност, защото капацитетът на същестуващата пречиствателната станция в Равда, построена преди повече от 40 години, се оказва недостатъчен, особено при динамично развитие в последните години на най-голямата туристическа агломерация в България. Министър Василева изрази мнение, че всички – и хотелиери, и собственици на туристически агенции, както и туристите, могат да бъдат спокойни, защото новооткритата екологична инфраструктура гарантира опазването на Черно море.

Малко преди официалното прерязване на лентата, кметът на община Несебър Николай Димитров подчерта, че това е един от най-важните проекти по Черноморието ни, особено като се има предвид, че Несебър е една от общините, които посреща най-много туристи през лятото.  Той благодари за добрата комуникация и взаимодействие с Министерството на околната среда и водите, с правителството на Република България, с Управляващия орган на ОП „Околна среда“, както и на своите колеги от общинска администрация, в резултат на които мащабната реконструкция на пречиствателната станция е факт. „Не е без значение опазването на Черно море и неговите брегове, заяви кметът, който бе доволен, че откриването на модерното съоръжение се случва няколко дена преди Международния ден на Черно море – 31 октомври, който община Несебър винаги празнува с тематични културни събития. Николай Димитров припомни, че в началото на летния сезон в община Несебър бяха открити два ключови в екологично отношение обекти – Претоварната станция за отпадъци, както и  дълбоководното заустване с дължина 2436 метра, което отвежда пречистените отпадъчни води навътре в морето.

Реконструираната и модернизирана пречиствателна станция край Равда  ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда, Тънково, Каблешково и Ахелой. Капацитетът й е за 222 000 еквивалент жители. /29 684 жители, 150 000 туристи в сезон /. В рамките на проекта, който се реализира по  ОП „Околна среда“, са  изградени и 22 км нови довеждащи колектори и три нови канално-помпени станции и са реконструирани още толкова.

На събитието присъстваха кметът на община Бургас Димитър Николов, кметът на община Поморие Иван Алексиев, народните представители Диана Йорданова, Димитър Бойчев, ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас, Живко Даскалов, началник на РУП Несебър, представители на „Басейнова дирекция“ – Варна, Ганчо Тенев, директор на ВиК- Бургас, секретаря на община Несебър, заместник-кметове, директори и началник – отдели на общинската администрация  в Несебър и др.

С откриването на пречиствателната станция, а по-рано тази година и на претоварната станция за отпадъци, община Несебър прави крачка в бъдещето с модерна инфраструктура, която й дава възможност да прилага  високи екологични стандарти за опазване на околната среда и водите и здравето на своите жители и гости.