45 милиона лева от парите за евро проекти в Несебър не са усвоени, висят на общинския бюджет

Извън неработещата пречиствателна станция едва 15 млн. лева евро пари са достигнали до жителите на общината за 8 години, констатира проверка на Златко Димитров

Над 45 милиона лева е разлика между отчетените от кандидат кмета Николай Димитров и реално усвоени евро пари за 8-те години на досегашното му управление. Срещу обявените 120 693 517 лева стоят регистрираните от официални източници усвоени 75 423 863 лева. Това става ясно след детайлен анализ и сравнение, изготвен от експертен екип от финансисти и експерти по евро проекти към щаба на кандидата за кмет на ГЕРБ Златко Димитров.

grafika 2 realno usvoeni sredstva kum obqveni

 „Разровихме се дълбоко. Аз и екип от експерти направихме проверка на 15 проекта на община Несебър и съм изключително притеснен от резултата, защото в момента милиони се трупат на сметката на несебърлии“, обясни Златко Димитров, кандидат за кмет от ГЕРБ. “Милионите, които не са усвоени, реално са платени или може да се наложи да се плащат от нас, гражданите на Несебър”, допълни той.

Проверката, която е осъществена в рамките на 14 дни и включва източници като Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) и официалните бази данни на управляващите органи на оперативните програми сочи, че в отчета си към жителите на община Несебър Николай Димитров е завишил сумите по евро проекти с над 45 милиона лева (виж приложената таблица). Проверката ясно показва, че нивото на усвояемост на европейските пари в община Несебър е реално с 38% по-малко от рекламираното в отчета на кмета, което в абсолютна стойност е 45 269 654 лева.

Procent usvoeni sredstva i obqveni

По проекта за пречиствателната станция, която все още не е завършена, в момента поставени под риск са 34 169 814 лв. Те трябва тепърва да бъдат отчетени и защитени от общината пред Управляващия орган. Ако това не се случи, то те ще останат за сметка на общинския бюджет и ще трябва да бъдат покрити от данъците. По данни на Министерство на околната среда и водите срокът на община Несебър да завърши строително монтажните работи в с. Равда е по-малко от 10 дни – 31 октомври 2015 г. „За тогава кметът Николай Димитров готви официално откриване на съоръжението, но за несебърлии трябва да е ясно, че дори и лентата да бъде прерязана, има риск съоръжението да не заработи до началото на следващото лято“, алармира Златко Димитров.

На първо място Николай Димитров пред избиратели отчита стойността на проектите, за която е кандидатствала общината. В много голяма част от случаите тази предварителна стойност дори не е одобрена за финансиране по дадената оперативна програма, доказва анализът на експертния екип. На второ място в нито един от 15-е проверени проекта общината не е успяла да усвои целия бюджет, като съществуват фрапиращи разлики. Така например, по проекта за укрепване на свлачището в с. Равда общината е пропуснала да усвои над 425 хиляди лева, които са останали да тежат на общинския бюджет и несебърлии. Същият е случаят и със санирането на детските градини, където не са усвоени около 375 хиляди лева.

tab eu funds Nessebar

„Очевидно ръководството на общината не е успяло да се справи 8 години с намирането на външно финансиране чрез европейски програми и с управление им. Така, както правят съседните на Несебър общини, за да придобият европейски облик. Заявката, която прави кметът предизборно, че в следващите 4 години трети мандат ще усвои 350 милиона лева за 156 проекта, остава под голяма въпросителна”, категоричен е Златко Димитров и допълва, че за два мандата приносът от евро фондовете за населените места в общината е нищожен.

grafika 1 sravnenie PSOV i drugi proekti

Калкулацията показва също, че извън неработещата пречиствателна станция, едва около 15 милиона лева са усвоените средства по евро проекти, тоест достигнали са до хората в общината. За сравнение община Поморие участва по евро проекти на обща стойност около 150 млн. лева. Созопол и Балчик пък са осигурили на жителите в общините си евро финансране за по над 100 млн. лева, извън инвестициите в пречиствателни станции.

По Оперативна програма „Човешки ресурси“ за 8 години Несебър са се възползвали от едва 98 418 лева, което е много малко сравнено с общини като Созопол и Балчик, където тази цифра надхвърля 500 хиляди лева, или дори Карнобат, които са усвоили над 1 млн. лева. Тези средства можеха да бъдат сериозна помощ за хората без постоянни доходи, тези, които имат нужда от допълнителна квалификация, за най-нуждаещите се групи.

„Аз и екипът ми изчислихме, че община Несебър е пропуснала да реализира проекти за канализация и улици по Програма за развитие на селските райони. Имали сме възможност да кандидатстваме за още над 18 милиона лева, за да изградим всякакъв вид инфраструктура в с. Тънково, кв. Инцараки, Несебър и Равда“, категоричен е Златко Димитров.