„Бургас около мен`2015“ ще подпомогне центровете от семеен тип

От днес всички желаещи фотографи – любители и професионалисти, които живеят и работят в Бургас и региона, могат да участват в традиционната изложба „Бургас около мен“.  Инициативата се провежда за пета поредна година в Културен център „Морско казино“. Официалното откриване ще се състои на 15-ти декември от 18.00 часа в зала „Георги Баев“.

Тази година събитието ще подпомогне деца, лишени от родителска грижа, настанени в центровете от семеен тип в Бургас.

„Идеята е всеки един фотографски отпечатък от изложбата да се използва като награда за дарител, подпомогнал каузата със сума от 100 или повече лева. При извършване на вноската, дарителят ще получи свидетелство, а избраната от него фотография ще бъде резервирана с етикет с неговото име и стойността на дарението до края на изложбата“, споделя Николай Динов – управител на  Esstetic Studio.

Предвидено е да се приемат дарения и с по-малки суми, за които също ще бъде издавано свидетелство, но няма да се ползва правото за избор на фотография.

Събитието няма конкурсен характер. Селекцията, която ще бъде направена от организаторите, ще отсее фотографиите, които не покриват необходимите критерии за печат в размер А3+ (33/48 см), не отговарят на темата на изложбата или не са подходящи за показване пред аудитория от всички възрасти. Стремежът на организаторите е да се направи един празник на рисуващите със светлина – от запаления любител до артиста фотограф.  Темата на изложбата допуска участие на фотографии от всякакъв жанр – портрети, пейзажи, репортажи – стига по някакъв начин изображението да разказва интересна за бургазлии история, да показва лична гледна точна към специфични или важни за Бургас места, хора или събития. Всеки участник може да изпрати не повече от три снимки, от които за участие в изложбата ще бъде избрана поне една, ако покрива изискванията. Идеята на организаторите е да участват максимален брой фотографи. Последното издание вдигна високо летвата с рекордния брой участници – повече от 180 човека. Срокът за изпращане на фотографиите е до 06.12.2015 г. Фотографиите от официалната селекция за изложбата ще бъдат отпечатани в Esstetic Studio на принтер Epson Stylus Pro 9900 с пигментни мастила UltraChrome HDR, на професионални фотохартии Katana – гаранция за най-високо възможно качество и дълготрайност на изображенията. По време на откриването, на всеки участник в изложбата ще бъде връчено и по едно копие в размер А2 на фотографията, попаднала в официалната селекция, което ще бъде отпечатано по същия начин, както и копието за изложбата като знак на благодарност от страна на организаторите.Инициативата се организира с подкрепата на Община Бургас.

Линк към събитието във Facebook:https://www.facebook.com/events/1720997921453166/Линк към Facebook групата:https://www.facebook.com/groups/326711617531567/FACTOR.BG и Esstetic Studio няма да удържат никакви пари от набраните средства за материалите, отпечатването и рамкирането на фотографиите, както и за други цели.Набраните средства ще бъдат използвани на изцяло за закупуване на книги и материали, които ще бъдат предадени лично на децата от „Центровете за настаняване от семеен тип“ (ЦНСТ) в Бургас.

Участниците могат да получат безплатна консултация относно подготовката на кадрите за печат от Естетик Студио – гр. Бургас, ул. „Патриарх Евтимий“ 1, тел.: 0896 679 121