ЕК финансира лозаро-винарската камара в Бургас, отваря нови пазари за местната продукция

Европейската комисия одобри  33 нови насърчителни програми за европейска земеделска продукция. Програмите ще допринесат за отварянето на нови пазари и увеличаването на консумацията на тези продукти в ЕС и трети страни. Одобрените програми са на обща стойност 108 милиона евро, от които 54 милиона евро се отпускат по линия на бюджета на ЕС.

Между одобрените за финансиране е и проекта на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие“ – Бургас.Общо четири български проекта ще бъдат подпомогнати с над 5.6 млн. евро. Освен към бургаската камара, средства за пресни плодове и зеленчуци, вина и алкохолни напитки ще се насочат и към  Асоциацията на земеделските производители в България, Националната лозаро-винарска камара  и Националния съюз на градинарите в България.

Финансираните мерки включват различни по вид разяснителни и рекламни кампании за предимствата на европейските продукти като качество, безопасност на храните, етикетиране на продуктите, хранителна стойност, екологични производствени методи и други.