Кметът на Несебър бе удостоен с наградата „Следовник на народните будители

По време на тържествената първа сесия на Общинския съвет в зала „Мелсас“ кметът на Несебър Николай Димитров получи наградата „Следовник на народните будители“. С нея той е удостоен от Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища за изключителния му принос в отстояване на българската духовност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Аз съм тук да изпълня една приятна мисия – да връча на г-н Димитров званието „Следовник на народните будители.“, сподели пред всички Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България, който бе дошъл в Несебър специално по този повод. Освен грамота за принос в отстояване на българската духовност градоначалникът бе удостоен с плакет и  скулптура – уникат, изобразяваща Дон Кихот, символ на хуманността.

Кметът на Несебър Николай Димитров е сред деветимата видни българи номинирани за наградата на Съюза на народните читалища тази година. Отличията са се връчили само преди броени дни – на 1 ноември, на тържествената церемония в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София. Поради  предварително поети ангажименти кметът на Несебър е възпрепятстван на присъства, но пред г-н Дойнов той сподели, че оценява високо отличието. Николай Димитров бе категоричен, че ще продължи да работи за насърчаване на културата и просветата в община Несебър.

SScan15110914311_0001Сред носителите на учредената през 2008 година награда, която се дава  за смелост и родолюбие, талант и творчество, са: председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, генералният директор на БНР, Радослав Янкулов, композиторът Митко Щерев, поетът Евтим Евтимов, Мая Бонева, диригент на хор „Мистерията на българските гласове”, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, актьорът Иван Иванов.

Припомняме, че на 24 юни т.г. в Обзор бе открит Читалищен културен център с гледка към морето. Лентата прерязаха кметовете на Несебър и Обзор – Николай Димитров и Христо Янев, Добринка Тожарова, председател на читалището, Жени Георгиева, секретар на читалището и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България и член на Съвета за интелигентен растеж към Министерски съвет на РБ. Тогава Николай Дойнов подчерта в словото си, че за първи път от 25 години присъства на такова събитие. Той сподели, че във време на тотално безпаричие и бездуховност, когато се закриват читалища, община Несебър и кметство Обзор  и читалищните дейци са създали  „шедьовър, който ще се изпълни с живот и духовност“  и ще привлече не само жителите на Обзор, но и всички мислещи и творчески личности, които искат да съзидават, а не да разрушават.