През февруари започва първото дълбоководно сондиране в Черно море

В началото на следващата година ще започнат първите проучвателни сондажи  на територията на газовото находище „Хан Аспарух“ в Черно море, съобщи в Бургас Кзавие Фожрас, управител на Тотал Е & П България.  Френската енергийна компания Total в консорциум с OMV и Repsol подписа през 2012 г. договор с държавата за проучване на едно от най-перспективните находища в дълбоките води на Черно море като плати рекорден бонус от 40 млн. евро. С изпълнението на проекта е ангажирано дъщерното дружество Тотал Е & П България, което представи на кръгла маса в Бургас реализираните досега проучвателни операции и приоритетите през следващите етапи на проекта. Пред Експозиционен център „Флора” в Морската градина бе отворен и корпоративен щанд, на който през целия ден – до 18 часа на 12 ноември, експерти от компанията разясняват проекта пред заинтересовани граждани.

Проектът Блок „Хан Аспарух” предвижда  извършването на дълобоководно проучване за нефт и газ. Това се случва за  първи път в икономическата зона на България в Черно море. Като цяло Черно море не е достатъчно проучено, каза Кзавие Фожрас. Досега в него са извършени само 9 дълбоководни сондажа, от които само в 1 – в Румъния, е открито находище.

Блок „Хан Аспарух” е с площ 14 220 км. По договора с българското правителство там трябва да бъдат направени 2 сондажа.  Серия от специализирани проучвания предхождат сондажите. Вече е извършено сеизмично проучване, което всъщност е и първата голяма сеизмична програма на дъното на Черно море. Събраният масив от данни дава възможност да се разработят три геоложки модела на земните пластове, които ще бъдат доказвани чрез сондажите.

Очаква се фактическата дейност по сондирането да започне в началото на 2016 г. и да продължи между 5 и 7 месеца. Първият проучвателен сондаж ще бъде на 86 км от най-близката точка на брега. Ще бъде преодолян 2 000 м воден стълб до дъното на морето, а след това и още 4 000 м в дълбочина под повърхността на земята.   След края на проучването сондираните места ще бъдат запълвани.

Операциите по сондиране изискват изключително напреднали технологии. На 1 септември след проведен търг е подписано споразумение за осигуряване на морски сондажни услуги с Nobel Globetrotter ll – последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът е с екипаж от 180 души. Разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява провеждането на няколко операции едновременно, поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. В момента корабът извършва проучвания в акваторията на Западна Африка, веднага след приключването им ще се насочи към български териториални води.

Логистичната база ще се намира в промишлената зона на пристанище Варна. От там с хеликоптер и специален кораб за доставки ще се извършва снабдяването на сондажния кораб с материали и консумативи,  както и смяна на екипажа.

„Total е на 4 място в света по проучване на енергийните ресурси и на 2 място като оператор за добив на слънчева енергия. За нас е важно да имаме устойчив пазар, затова наш основен приоритет е осигуряване на безопасност при проучванията и уважение към околната среда”, каза Кзавие Фожрас.

Икономическите ползи от реализацията на проекта са без съмнение. Ако бъде открито находище на нефт или газ в български води, това ще даде възможност за диверсификация на енергийните източници в страната. Евентуалното находище обаче няма да може да се експлоатира веднага. Ще са необходими допълнителни изследвания за оценка на количеството и качеството на находището, изграждане на добивни съоръжения и други дейности, които ще продължат десетилетие. Едва след това ще започне реалният добив, който може да продължи 25-30 години.