Трети телемост свърза ученици от Бургас и украинския град Николаев

В съботния ден на 21.11.2015 г. телемост свърза възпитаници на СОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Бургас и 7-мо средно общообразователно училище в гр. Николаев. Интернет връзката се проведе в зала 2 на експоцентър „Флора“ под патронажа на Почетния консул на  Украйна в Бургас Димитър Караненов като продължение на международен проект за обмен на социално-културен опит между ученици, станал вече традиционен за двете училища.

По време на видеоконферетната връзка на специално издигнати видеостени последователно се прожектираха филми. Така бяха показани кадри от Бургас, от историята на „Св. кв. Кирил и Методий“, както и най-забележителните национални и патронни празници, отбелязвани от школото. Бургаските ученици представиха стихове на съветските поети Сергей Михалков и Константин Симонов и на 17-годишната поетеса Петя Дубарова, както и на българския класик Христо Фотев. Николаевци пък се представиха, показвайки спортни и музикални таланти, както и информация за 90-ата годишнина на школо № 7. От украинския град те отправиха покана за гостуването на ученици от „Кирил и Методий“.

В рамките на международния проект за обмен вече бяха проведени две видеоконферентни връзки през октомври 2014 г. и април 2015 г., като в последната участие взеха и ученици от Франция.

 Предварително потвърденото участие на възпитаниците на Неделното училище в Украйнското посолство в Париж в третия по ред телемост беше отменено в последния момент в следствие на скорошния терористичен акт във френската столица. Съпричастност към френския народ беше изразена от Украинска и българска страна.

По инициатива на Почетно консулство на Украйна – Бургас през юни 2015 г. група от  ученици от гр. Николаев посетиха Бургас и се запознаха лично с връстниците си от бургаското училище, като едноседмичната им почивка в к.к Слънчев бряг беше осигурена от Почетното консулство на Украйна в град Бургас.

Специални гости на събитието бяха почетният консул на Република Украйна в Бургас Димитър Караненов, зам.-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева, Емилия Радева – старши експерт в РИО-Бургас и др.