Добрата коледна новина: 18 деца откриха щастието с новите си приемни родители

Община Бургас и Агенция за социално подпомагане /чрез Дирекция „Закрила на детето”/ финализират изпълнението на проекта „И аз имам семейство”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.11 „Приеми ме”.

Като доставчик на социалната услуга „приемна грижа“, през последните години Община Бургас се включи активно в процеса за деинституционализация. Печално известният дом за сираци “Коджакафалията” е затворен, а сградата ще се превърне в разширение на материалната база, използвана от Математическа и Френска гимназия. Същевременно Община Бургас създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща модерна семейна грижа.  Тук сираци и изоставени деца вече се отглеждат от професионалисти – на малки групи, в ремонтирани или новопостроени сгради, обзаведени с всичко необходимо.

Нищо обаче не може да замести семейството, дори то да не носи еднакви гени с отглежданото дете. Затова Община Бургас подходи отговорно към проекта “И аз имам семейство”, заради неговия смисъл и полезност.

До декември  2015 г. желанието си да се включат в инициативата заявиха 35 кандидати за приемни семейства, от които са преминали обучение 24. Утвърдени и вписани в регистъра на приемните семейства към  Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Бургас, са 18 приемни семейства, от които 16 професионални и 2 доброволни приемни семейства.

Общият брой на настанените деца в бургаски приемни семейства засега е 15, три от които са осиновени. Три деца са изведени в други приемни семейства извън града.

При изпълнението на дейностите по „И аз имам семейство”, екипът за организация и управление на проекта насочи усилията си към професионално и качествено управление, към предоставяне на целия пакет от дейности на кандидатите за приемни семейства и към подкрепа и консултация на приемните  родители.