Обновената крайбрежна алея в Поморие ще води „По стъпките на Яворов”

Създадената преди повече от 45 години в памет на великия Яворов едноименна крайбрежна алея скоро ще бъде напълно обновена и още по-доловимо ще носи творческия заряд на поета.

Проектът на Община Поморие за реконструкция на алея “Яворов” включва поставянето на 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове.

Красивите скали ще се поставят по двойки по протежението на крайбрежния булевард, като всяка двойка представлява откъс, изписан върху камъка, веднъж с класически шрифт и втори път с автентичния почерк на Яворов. Тринадесетата „поетична стъпка” ще бъде единична висока скала с печатен текст от стихотворението „Калиопа”, чийто ръкопис все още не е намерен.

Автор на идеята е художникът Милчо Талев, който заедно със скулптора Атанас Стоянов е и пряко ангажиран с нейното реализиране. За да се постигне закономерност в прехода от един камък към друг, гравираните слова са специално подбирани с помощта на професор Михаил Неделчев.

Планът за обновяване на крайбрежната алея обхваща отсечката между Стария кей и паметника на поета и включва още монтаж на декоративно осветление, подмяна на стълбовете и поставяне на осветителни тела с по-голяма височина и мощност. Предвидени са и два къта за пластични композиции на морска тематика и повече пейки за отдих.

Прилежащото пространство към алеята ще бъде озеленено с нови и екзотични растителни видове. До момента вече са засадени 16 чинара, 2 явора, 5 ливански и 3 хималайски кедъра. Предстои засаждането на 4 допълнителни явора и още над 50 кедри и чинари. Зa цялостното озеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации.

По този начин красивата алея ще се доближи до първообраза си от далечната 1968 година и ще привлича още повече жители и гости на града, както и почитатели на Яворовото творчество.