Приеха на първо четене облекченията за рибарите

Народното събрание гласува на първо четене промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Законопроектът получи 90 гласа „за” и 0 гласа „против” и „въздържал се”.

Промените предвиждат отпадане на задължението на рибарите с малки съдове, които осъществяват непромишлен риболов, да водят риболовен дневник. В мотивите на законопроекта е записано, че страната ни разполага с риболовен флот от над 3 000 риболовни съда. Във всички свои документи и официални изявления, Европейският съюз изразява подкрепата за насърчаване улова с такива малки съдове.

В досега действащия закон обаче, беше предвидено да се води голям брой документация, от страната риболовците – счетоводство, риболовен дневник, периодични декларации, поддържане на касови апарати и т.н.

Над 90% от българския риболовен флот, наброяващ 3000 съда, се използва основно за непромишлен риболов. Тяхната дейност е насочена към улова на риба и водни организми за собствени нужди, за допълване на доходи и запазване на занаята на местните рибари.

Статистиката сочи, че в област Бургас са регистрирани най-много пристанища, както и над 50% от общия брой риболовни кораби за страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също оперират в областта, тъй като 70% от добива на риба в Черно море е именно от района на Бургаска област.