Продават на търг терена за небостъргач в Морската градина

Теренът в Морската градина, върху който бургаският предприемач и общински съветник Ваклин Стойновски възнамеряваше да издигне първия в страната небостъргач, отива на публична продан. Върху парцела тегнат 3 ипотеки от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за сумата от общо 5,5 млн. евро. Стартовата цена на наддаването, обявена от съдия изпълнител Станимира Николова, е 2 932 010 лв. Имотът е  площ  1139 кв.м.  През последните години той е запустял, от него са останали само тухлени огради.

Историята на този терен е дълга и скандална за Бургас. През 1965 г. той става от общинска държавна собственост. Върху него е изградена  уникална постройка, копие на „Ефендиевата къща“ в Малко Търново. Тя е паметник на културата от местно значение за странджанската архитектура. Обектът става собственост на Националния институт за паметници на културата, а след това на „Реставрация“ ЕАД.  Десетки години по-късно имотът е даден под наем на фирма „Национал – ДНМ“ -Несебър и се превръща в култовия за Бургас ресторант „Воденицата“. През 2004-а година „Реставрация“ ЕАД, по решение на принципала си – министъра на културата Божидар Абрашев, продава общо 11 имота в страната, между които и 1000 кв. м. от Морската градина в Бургас. Така теренът, който се намира на 70 м от морето, само срещу 240 000 лева попада в ръцете на „Куул Плейс“ ООД със собственик Ваклин Стойновски.

Новият собственик обяви намерението си да издигне там 150-метров небостъргач, след като преди това набързо уреди всички строителни документи. Бъдещият грандиозен строеж разбуни духовете в града. Срещу небостъргача скочиха архитекти, общественици, историци, общински съветници,но това не смути инвеститора.  През 2005 г. „Ефендиевата къща“ бе съборена. По думите на Стойновски тя е разглобена и надлежно съхранена, за да бъде по-късно вградена в небостъргача.  Няколко месеца по-късно обаче складовете, в които е съхраняван архитектурният паметник, бяха запалени и той изгоря напълно.

Десет години след бурните дебати и след събарянето на „Воденицата“ небостъргач няма, а теренът е на пазара. Той бе обявен за публична продан още преди две години при начална тръжна цена 1 662 375 лв. Тогава до продажба не се стигна, защото собствениците подадоха жалба в съда и публичната продан бе прекратена.

Сега началната цена е значително завишена.  Оферти за търга ще се приемат до 14 януари 2016 г., а на следващия ден ще бъде обявен новият собственик.