Съвременен балнеоложки център изгражда „Св. Св. Константин и Елена холдинг” край Варна

„Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД изгражда модерен балнеоложки център в едноименния курорт. Дружеството, стопанисващо комплекса, вече започна обновяването и модернизацията на съществуващия обществен термален басейн. Проектът е част от инвестиционната му политика за подобряване на материалната база и за обогатяване на предлаганите балнеоуслуги. И след реконструкцията термалният комплекс ще запази досегашния си статут на общодостъпно място за всички варненци, гости на града и чуждестранни туристи, в което целогодишно се предлагат балнеолечебни, рехабилитационни и СПА терапии. Комплексът ще предоставя и условия за плуване, водни забавления и релаксиращи процедури.
Термалният комплекс е разположен върху площ от над 10 хиляди кв.м. Предвижда се изграждането на открити и закрити басейни за деца и възрастни, зони за балнеология, релакс, плуване, водни игри и забавления. Съоръженията ще се захранват от минералните води в курорта, които са с доказани характеристики за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната системи и опорно-двигателния апарат. Комплексът ще предлага всички съвременни услуги за оздравяване, рехабилитация и възстановяване – водо- и калолечение, електролечение, специални релаксиращи терапии и др.
В близост до термалния комплекс е планирано и построяването на нов хотел. В ход са подготвителните дейности по първия етап от изграждането му. Сградата ще бъде с височина 5 етажа и разгърната застроена площ 19 459 кв.м. Хотелът ще отговаря на изискванията за категоризация „5 звезди” и ще работи целогодишно.
Инвеститор на двата проекта е „Карачи” АД, дъщерно дружество на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД. Проектите са в съответствие със застроителния и регулационен план на к.к. Св. Св. Константин и Елена, съобразени са с изискванията на Закона за Черноморското крайбрежие, съгласувани са с РИОСВ-Варна. Новото строителство няма да наруши парковото пространство в курорта. Плътността на застрояването и зелените площи са в рамките на допустимите от закона проценти.
Основната цел на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ е да развие балнеоложкия туризъм в региона като осигури възможност за лечение и възстановяване на гости от страната и чужбина, както и да удължи туристическия сезон. Тази цел кореспондира с дългосрочните идеи за развитие на курорта и с историята на региона. Още древните римляни са изградили във Варна най-големите на Балканите римски терми, в които минералната вода е била използвана за лечение, за тонус и поддържане на добра форма.
В края на 19 век се лансира идеята град Варна да се превърне в лятна столица на Княжество България, като през 1882 г. се създава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград. През 1908 г. Областната управа чрез Варненската окръжна постоянна комисия гласува решение за създаването на първия български морски курорт Св. Св. Константин и Елена. През 1909 г. със съдействието на царица Елеонора, втората съпруга на българския цар Фердинанд, в комплекса е преместен и първият детски балнеосанаториум.
Чрез реализацията на този проект „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД ще продължи традициите в развитието на балнео и СПА туризма в едноименния курортен комплекс