Битката за руските туристи преминава под ударите на печатната преса

„Битката” за руските туристи очевидно ще премине под звука на печатната преса. Анализатори на руския туристически пазар считат, че който успее да издаде повече визи, той ще я спечели.
След като стана ясно, че тази година по плажовете на Турция и Египет няма да се чува руска реч, за руския туристически сегмент се поведе битка между два основни претендента – Гърция и Испания. Въпреки очакванията на българския туристически бранш руските анализатори не сочат страната ни като бъдеща топ дестинация за летен отдих на руснаците. Според тях те се колебаят основно в коя точно част на Средиземно море да добият слънчев загар, като желанията им често се насочват и към Кипър.
Но сега за четирите милиона руски туристи, които традиционно летуват по турското крайбрежие, основно се състезават Гърци и Испания. В надпреварата обаче те не участват с красотата на Пантеона и Санторини, нито с очарованието на Барселона и Коста Брава. Защото не красотата ще спаси испанския и гръцкия туризъм. Изходът от битката ще решават чиновниците и бързината и лекотата, с която издават визите. А това оставя шанс и на българския туризъм. България вече се вклини в тази „битка”, като още през миналата година обеща визите за руснаци и украинци да се издават само за три дни. Голямото ухажване продължи и с още предложения – от опростяване на визовия режим до ваучери за продукт на стойността на визата. Очевидно макар в очите на руските туристи да сме второстепенен играч, все още имаме шанс да се превърнем хитова дестинация.