Над 150 хил. именници празнуват на Богоявление

Близо 69 000  лични имена на българите изброи националната статистика

151 852 са празнуващите името си на 6 януари – Йордановден, сочат данни на родната статистика. Ивановците, чиито ден е 7 януари,  са почти двойно.

Най-много българи празнуват своя имен ден на Цветница – 382 000. Следват 371 хиляди именници на Ивановден. На Стефановден черпят  273 хил., на Архангеловден 272 хил. и на Гергьовден 242 хил. Според броя на именниците следват празниците Успение Богородично, Никулден, Петровден, Димитровден и Йордановден. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт за най-разпространените имена в България.

В края на 2015 г. личните имена на постоянно живеещите в страната лица са близо 69 хил. вида. Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са малко повече от 30 хил., а на жените – почти 39 хиляди.

Най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги, Иван, и Димитър, следвани от Николай, Петър, Христо, Александър, Стефан, Йордан, Васил.

Най-често срещаното име сред жените продължава да е Мария. След него са Иванка, Елена и Йорданка.

Сред двадесетте най-популярни имена при жените са Пенка, Даниела, Росица, Десислава, Петя, Марийка, Гергана и други.

При новородените през 2015 г. се запазва тенденцията за по-голямо разнообразие при имената на момичетата, отколкото при имената на момчетата. Отново най-предпочитани имена за новородените момчета са Георги и Александър. Сред 20-те най-разпространени имена преобладават Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел, но липсват имена като Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните при мъжете като цяло.

За пореден път и през 2015 г. най-предпочитано за новородените момичета е името Виктория. Следват Мария и Никол.  Най-често срещани имена в първите двадесет са още Александра, Габриела, Дария, Рая, Йоана, София, Симона и Елена.

Радостин е последното бебе, родено в Бургас за 2015 година. Стартът на 2016-та дава първото бебе, изплакало в 7:50 ч. в МБАЛ Бургас. То идва с името си – Веска. Първите новородени близнаци за годината в Бургас са момиченцата Радмила и Краси. В болница „Дева Мария” новородените в първия ден на 2016 година са с имената Валерия и Мартин. Дали  тенденцията с по-модерни имена ще продължи и през следващите месеци – остава да видим.