Над 200 хиляди гъски нощуват във Вая

228 000 големи белочели гъски, пренощували в езерото Вая, са преброили в ранните часове на 27 януари екипите от доброволци на Българското дружество за защита на птиците. Между тях са забелязани и 570 индивида от световно застрашения вид – червеногуша гъска. Поради лошата видимост, намалена от силния снеговалеж и голямата дистанция, този по-дребен вид е трудно различим. Затова се предполага, че  броят на червеногушите гъски е бил по-голям. Сутрешният им тоалет е бил нарушен и от пристигналия морски орел, който с едно прелитане ниско над приготвящите се за излитане гъски успял да вдигне наведнъж ято от 40 000 силно крякащи птици.

Езерото Вая е почти замръзнало. Само във вътрешността му –  участък от около 2 км, където гъските нощуват, активните им движения с крака не позволяват на водата да замръзне.  Не е замръзнал и участък  на северния бряг на Вая, където се влива тръбата от Пречиствателната станция с топла вода и създава условия за хранене на водолюбивите птици.

Екипите на Българското дружество за защита на птиците са посетили тази сутрин и Атанасовското езеро, но там птиците са били по-малко. На 30 и 31 януари са международните дати за преброяване на зимуващите гъски и тогава бургаските експерти ще преброят птиците отново.