Най-атрактивните места в ПП „Странджа“ са пренатоварени, търси се баланс с предлагането на нови дестинации

Някои от най-атрактивните места в Странджа започват да стават пренаторварени от посещения, каза директорът на ПП „Странджа” инж. Димо Димов по време на откриването на изложбата, посветена на 21-вия рожден ден на парка. Пренасищане с туристи се отчита при изворите на р. Младежка и други местности, което кара дирекцията да потърси баланса на посещаемост и да се опита да разработи и популяризира и други дестинации на територията на парка. Още през тази година ще бъдат открити две нови туристически пътеки – край Малко Търново и Ахтопол.

През последните години Странджа стана хит и сред туристите по морето. Туроператорите през цялото лято водят организирани групи там, но от тях в бюджета на природния парк не постъпва нито лев. Според инж. Димов трябва да се потърси механизъм, който да прави някакви отчисления за поддръжката и облагородяването на природния парк.

Проблеми създават и бежанците, които лагеруват в планината. Само за 1 ден хванахме 57 мигранти – добре екипирани и подготвени млади мъже, даде пример инж. Димов. След тях гората прилича на сметище.  Чест прави на концесионерите на ловни райони, че сами почистват гората, след като през нея са минали бежанци.

Предстои решаването и на още един проблем – изграждането на ограда на границата с Турция, отбеляза инж. Дико Патронов, експерт в ПП „Странджа“. В наземната част тя не би нарушила екологичния баланс, но ако се наложи да премине през влажните зони – реките, възможно е да нанесе непоправими щети. Ръководството на парка ще настоява новата ограда да следва трасето на старата, която преди години бе разрушена.