Реформаторите настояват да се ускори поставянето на видеонаблюдение в градския транспорт и на спирките

Реформаторски блок – Бургас призовава да се ускори поставянето на видеонаблюдение по линиите на градския транспорт, както и на новите автобусни спирки. Настояването идва след бруталното нападение над 64-годишния авиоинженер Чанко Стайков. В събота през деня възрастният мъж бе пребит от 16-годишен младеж в автобус на общинския превозвач „Бургабус”, обслужващ линия №15 до квартал „Сарафово”. Причина за побоя станала невинна забележка към приятелката на момчето да не си слага калните обувки на седалката. Това отключило агресията на младежа, който станал и започнал да удря Чанко Стайков пред пътниците.

„Остро осъждаме бруталния побой  над Чанко Стайков и призоваваме извършителят да получи ефективно наказание. Според нас  не е нормално след една напълно невинна забележка 16-годишно момче да удря с юмруци  възрастен човек в лицето, а около него никой да не реагира. Шофьорът на автобуса е можел да затвори вратите, така че да задържи побойника до идването на полицията”, заявяват реформаторите.

В момента видеокамери има само в малка част от автобусите,  като тяхната цел е повече контрол на персонала, отколкото предотвратяване на противообществени прояви. По-бързото влизане в експлоатация на комбинирано видеонаблюдение в превозните средства  и на спирките ще гарантира сигурността  на хилядите бургазлии, които всеки ден използват  градския транспорт, за да стигнат до работа или училище.

„Надяваме се Чанко да се възстанови бързо. Всички в Реформаторския блок го познаваме като възпитан и изключително спокоен човек и бяхме възмутени като разбрахме за побоя”, заявяват реформаторите. На последните местни избори Чанко Стайков бе в листата с кандидати за общински съветници  на Реформаторския блок.