Дарио Томалети не успя да навлече на Община Поморие нови дългове по „Кабланд“

Кметът на Поморие  Иван Алексиев  отказа да приеме годишния финансов отчет на „Кабланд“ ООД. Годишното общо събрание на „Кабланд” ООД, съдружници в което са Община Поморие и фирма „ЕнДжиБи Кънсълтинг” се проведен а 25 февруари 2016 г., съобщават от пресцентъра на общината. От страна на „ЕнДжиБи Кънсълтинг” на събранието са присъствали собственикът Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети, финансистът Георги Гурковски и адвокат Теодор Божинов.

Дневният ред на заседанието включваше четири точки, като Община Поморие гласува с „против” по три от тях, а като четвърта отправи предложение дружествените й дялове да бъдат изкупени от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.

Причина за това е, че от учредяването на „Кабланд” ООД през 2005 г. до настоящия момент не е отчетено никакво развитие по проекта, за който дружеството е създадено, а именно модерен голф комплекс в местността „Хижата” – Каблешково. За целта Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2000 дка земя на това място, където инвеститорите отдавна трябваше да започнат строителство.

Липсата на какъвто и да е напредък в проектните дейности е неоспорим факт, обуславящ решението на Община Поморие да отхвърли годишния финансов отчет на дружеството и решението за покриване на реализираната загуба, а също и да не приеме финансовия доклад, представен от управителя Томалети.

„Имаше нужда от капитал през 2014 година, което бе постигнато чрез вземането на заем от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, по предписание на данъчните консултанти на „Кабланд” ООД, с цел да се осигури заплащането на професионалните хонорари и услуги на нашите мениджъри и консултанти”, гласи част от доклада. Съдържащ редица фактологически и нормативни несъответствия, той оправдава натрупаните от дружеството загуби с умишленото забавяне на проектните процедури от страна на общинската администрация и от редица държавни институции.

„За да ви освободим от необходимостта да си търсите оправдания за липсата на адекватни действия по проекта, ви предлагаме Община Поморие да напусне дружеството като продаде дяловете си. Няма да допусна да се подигравате с институцията Община Поморие и с отношението си да обиждате жителите на град Поморие и град Каблешково”, категоричен Алексиев.