Крепостта Фармакида – новата археологическа гордост на Приморско

Исторически музей Приморско разполага с нова витрина, чрез която посетителите имат възможността да се запознаят конкретно с експозиция от крепостта „Фармакида“. Тя включва находки, открити при най-новите археологически разкопки на новата културно-историческа гордост на морския град. В осъществяването на този важен за града проект, освен кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов, заслуга имат и директорът на музея Даниел Пантов и археолози от НИМ.

Тракийската крепост „Фармакида” се намира в непосредствена близост до Приморско, до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид.

Крепостта е била разположена на площ от един декар върху ниско естествено възвишение, оградено от всички страни с мощна крепостна стена. Намира се сред три могилни некропола и синхронно функциониращо селище. До нея е преминавал сухоземен път, отвеждащ до Бизантион (дн. Истанбул ). На югозападната стена е имало каменна кула, която вероятно е била на няколко етажа, изградена от камък и дърво, както и покрита със солидни керемиди от олинтски тип. В ограденото пространство са локализирани и две жилищни постройки от същия хронологически период. По всичко личи, че на мястото е имало укрепен дом на местен тракийски аристократ. Сред находките се открояват цели керамични съдове и части от местна тракийска и вносна керамика. Това доказва, че по море и през устието на река Ропотамо са били доставяни амфори и скъпи съдове с релефна украса от различни краища на света. Изключително ценни са сребърните тетрадрахми, сечени в Маронея на Бяло море, Бизантион и Одесос. Най-късната монета е с образа на Александър Македонски и е изсечена в Одесос през 80-70 г. пр. Хр.

Датиращият археологически материал и стратиграфията на културните пластове отнасят края на съществуването на обекта към епохата, когато по Западното черноморско крайбрежие се водят военни действия между цар Митридат VІ Понтийски и легионите на Римската република. През І в. пр. Хр. крайбрежните траки и жителите на Аполония (дн. Созопол) са взели страната на Митридат. Наказателна военна операция на Рим, под командването на генерал Лукул, води до превземането и разграбването на Аполония и околностите й. Целия доказателствен материал, открит на обекта, довежда археолозите до извода, че и крепостта „Фармакида“ е била потърпевша от римската окупация.

 „Фармакида“ се вписва отлично в кръга на сродни обекти, открити напоследък в Крайморска Странджа. Пълното проучване на тракийската крепост край р. Ропотамо би създало условия за откриване на нов атрактивен туристически обект, в близост до резервати и природни забележителности.

GAT_5581_resize

По време на археологически сезон 2016 проучванията на обект “Фармакида“ ще бъдат продължени и вероятно напълно приключени до края на годината. Община Приморско предвижда археологически разкопки и на полуостров „Маслен нос“, както и да бъдат разкрити тайните на тракийска гробна могила в местността „Силихляр“.

Желанието на Община Приморско е да развива културния туризъм и същевременно да ограничи набезите на иманярите към тази част от крайбрежието. Реставрацията, консервацията и експонирането на паметниците на културата в морската община е важна стъпка от общата стратегия, която има за цел да увеличи броя туристите, посетили града.