Представят проект за паметна плоча на спасителите на евреите в Бургас

В Бургас ще бъде поставена паметна плоча, която ще напомня за спасителите на евреите от морския град. По този повод днес от 17:00 часа в заседателната зала на Община Бургас ще се проведе обществено обсъждане, на което да бъдат чути всички гледни точки по въпроса.
Мястото, определено за поставянето на паметната плоча, се намира в градинката пред хотел „България“. Инициативата е на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.
„Поставянето на паметна плоча на бургаските евреи е един много важен акт, с който Бургас може да се гордее“, заяви по този повод писателят Недялко Йорданов и отправи призив към своите съграждани:
„Скъпи съграждани.
Макар и в момента далеч от Бургас, винаги следя всичко, което става в моя единствен, любим роден град.
В последните  години в него се извърши една прекрасна преоценка на миналото, появиха се книги за неговата история, за уникалната архитектура на старите му сгради и квартали, издигнаха се паметници на бележити бургазлии – поети и артисти: Георги Калоянчев, Христо Фотев, Петя Дубарова, Апостол Карамитев и дори на символа на остроумния стар Бургас Петьо Пандира. Прекрасен е паметникът на признателните арменци в най-многолюдното място на Морската градина.
Бургас е дал и дава толкова много за България и не случайно има славата на най-добър град за живеене.
Но моят роден град може да се гордее и с още нещо, което има не само национално, но и световно значение.
Той е един от градовете на България, който не е позволил в най-страшните години на хитлеровия нацизъм да бъдат депортирани в Германия бургаските евреи.
Никак не е било лесно това… Имам детски спомени от това време и  познавах някои от тези хора: гневният и честен писател Петко Росен, основателят  на прочутата моливна фабрика „Девеко“ – Петър Велчев, който се грижеше за своите работници като негови собствени деца, аптекарят Любомир Зурков – мой приятел до смъртта си, който не успя да допише своите разкази за стария Бургас, семейство Хаджипетрови – мои съседи от детството, писателят- лекар Теодосий Болгуров… И още прочути бургазлии с определено влияние в обществото, начело с кмета Дянко Пръвчев.
Прекрасно е, че подкрепяте инициативата да се постави паметна плоча за този благороден и хуманен акт на град Бургас към неговите евреи в това страшно време.
Иска ми се това да стане с нужната тържественост на избрано от вас подходящо място, което да напомня на днешните поколения за славното ни бургаско минало“.