Започва „София филм фест на брега“

Най-добрите филми от афиша на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас от 17 до 25 март в залата на Драматичен театър „Адриана Будевска”

14-то издание на „София филм фест на брега“ започва тази вечер с филма на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. 

Зрителите и гостите ще бъдат посрещнати в 19 часа пред ДТ „Адриана Будевска“ от бургаския духов оркестър, който ще създаде необходимата празничност на събитието. Прожекцията на филма ще започне след официалното откриване.  

 „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ е копродукция на България-Холандия-Швеция. Лентата разказва за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. За неговото краткотрайно, но важно появяване на сцената на тези събития. За начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват.

_G7B1337Това е филм за вечното жертвоприношение, създаден по действителен случай. Той е тематично продължение на филма „Разследване” (2006 г.).

Иглика Трифонова, която познаваме от „Писмо до Америка“, е сценарист и режисьор на 15 документални и 3 игрални филма. Филмите ѝ печелят множество награди в България и по света. Сред най-известните й творби са документалните Лето господне 1990-0 (1991), Възможни разстояния(1992), Разкази за убийства (1993) и игралните Писмо до Америка (2001),Разследване (2006) и Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син (2015). Последният печели награда за най-добър проект на Sofia Meetings в София и Crossroads в Солун през 2008 г., както и наградата „ScriptEast“ на името на Кшищоф Кешловски през 2011 г. Световната премиера на филма е на фестивала „Black Nights” в Талин.

В ролите ще видим Роман Боринже, Самуел Фрьолер, Ованес Торосян, Красимир Доков, Лабина Митевска, Нермина Лукач, Изудин Байрович, Игор Скварица, Ервин Боцолини, Патрик Карлсон, Миодраг Стоянович.

Музиката е на Теодоси Спасов, майсторът с камерата е Рали Ралчев.

Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и с декор на Хагския трибунал в студиото в Истад).

„Филмът не е юридически, а по-скоро психологически, екзистенциален. За нас е важно да видим, какво може да ни се случи, ако една искра от политиката запали етническо напрежение на място, където от векове съжителстват християни и мюсюлмани“, споделя режисьорът Иглика Трифонова. Тя  и продуцентът  Росица Вълканова ще бъдат специални гости на откриването на фестивала, а ще бъдат готови да отговорят и на зрителски въпроси.
„София филм фест на брега“ продължава на 18 март, петък с прожекциите на „Възкресение“ /САЩ/, режисьор Кевин Рейнолдс – от 16 часа, „Синдромът на марионетката /Русия-Швейцария-Германия/, режисьор Елена Хазанов – от 18 часа и „Бруклин“ /Великобритания-Канада-Ирландия/, режисьор Джон Кроули – от 20 часа.

Билети се продават в Билетния център на ДТ „А. Будевска“ и на място, преди прожекциите.