Наградиха победителите в конкурса „Април 1876 – силата на българския дух”

С две празнични прояви – концерт и награждаване на отличените в патриотичен конкурс, най-голямото училище в община Несебър – СОУ „Любен Каравелов“, отбеляза патронния си празник днес.
Първата проява бе открита с емоционалното изпълнение на Дарина Ганчева от VI-и клас. Част от посланието на големия патриот, което тя произнесе и разчувства публиката бе: „..Обичам те, мое мило Отечество!…Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияния и величие, следователно ти си ме научило да обичам и да плача над всяко едно човешко нещастие — а това е вече много за един човек.“.
След това директорката на СОУ „Любен Каравелов“ Тодорка Желязкова отправи приветствие към всички присъстващи – ученици, учители, служители и родители. В шеговита форма, с много настроение и артистичност, възпитаниците на училището поднесоха пъстра програма от песни и танци. На финала всички изпълнители запяха песента „Дано“ на Богдана Карадочева и вдигнаха цялата публика, сред която председателят на Общинския съвет Румен Кулев и общинския съветник Петър Тодоров, на крака.
Два часа след тържествения концерт в музей „Старинен Несебър”, се обяви класирането и бяха наградени победителите в патриотичния конкурс за презентации на тема „Април 1876 – силата на българския дух”. Конкурсът бе посветен на националния празник на България Трети март и 140-та годишнина от Априлското въстание. Събитието, което събра развълнуваните над 50 участници в конкурса, уважиха кметът на община Несебър Николай Димитров, председателят на Общински съвет – Несебър Румен Кулев, Петър Тодоров – общински съветник и член на Музейния съвет на музей „Старинен Несебър”, директори на представените училища, учители и родители. Г-н Николай Димитров приветства и поздрави участниците, като им благодари за проявената активност и им припомни, че човек, който не познава миналото си и не го уважава, не може да върви напред.
Директорът на музей „Старинен Несебър” и председател на журито Петя Кияшкина обяви класирането, а кметът и председателят връчиха наградите на победителите – грамоти и сувенири. Музей „Старинен Несебър” връчи две поощрителни награди – на петокласниците от СОУ „Любен Каравелов” Георги Маноилов и Илия Атанасов, а за положения труд и проявеното творчество, всички участници получиха грамоти, връчени от общинския съветник Петър Тодоров.
Класираните презентации в двете възрастови групи са:
Ученици от прогимназиален етап:
І място – Камила Брагина – VІ клас, СОУ «Л. Каравелов» – Несебър,
ІІ място – Георгий Галактионов – VІ клас, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Св. Влас,
ІІІ място – Никол Вълчева – VІІ клас, СОУ «Л. Каравелов» – Несебър.
Ученици от гимназиален етап:
І място – Антон Атанасов и Христо Дюлгеров – ІХ клас, СОУ «Л. Каравелов» – Несебър,
ІІ място – Иван Карагьозов и Симеон Цолов – Х клас, СОУ «Л. Каравелов» – Несебър,
ІІІ място – Весела Ганева – ІХ клас, СОУ «Л. Каравелов» – Несебър.
Класираните презентации ще бъдат публикувани в сайта „Образование Несебър”: www.obrazovanie-nesebar.com .
Празничните събития в СОУ „Любен Каравелов“ – Несебър по повод патронния празник на училището започнаха още на 1 март с официалното откриване на новата пристройка към него, в която са изградени 4 класни стаи за целодневно обучение.