Артисти и музиканти излизат на протест в Бургас

Артисти и музиканти от Държавна опера Бургас се включват в националния протест под наслов „За спасяване на българската култура“, който ще се проведе днес,  18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. В Бургас протестът ще започне от 17.00ч. на площад “Aтанас Сиреков. Той е продължение на протеста от 27 март пред Народния театър „Иван Вазов“. Тогава артистите от столичните културни институти поставиха исканията си чрез „Пакт за Култура“, който бе предложен за подписка. В него да са заложени няколко искания: Всяка година в Държавния бюджет на Република България за култура ще се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната, незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура” и преструктуриране на Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство. До момента под този документ са се подписали 992 дейци на културата.

На протеста бургаските творци ще се присъединят към исканията изложени в „Пакт за култура“, ще подкрепят исканията, формулирани от новоучредената Гражданска Инициатива „Българска култура“ :
„Всички ние, художници, поети, актьори, певци, оркестранти, инструменталисти, танцьори, балетисти, реставратори, диригенти, декоратори, писатели, поети, драматурзи, режисьори, оператори, технически работници, шивачи, кроячи, изпълнители на проекти, скулптури, графици, живописци, фотографи, дизайнери, бижутери, занаятчии, фолклористи и много други, настояваме: в общонационален дебат да се разработи Национална стратегия за развитие на културата, която да бъде приета от Народното събрание, и да се актуализира Законът за закрила и развитие на културата. Докато това се случи, българските културни институти да продължат да разполагат с материална база и постоянно зает персонал (художествено – творчески, технически, административен) във вида, в който те съществуват към 31 декември 2015 г.

Като освен тези национални приоритети имаме нашите конкретни  искания към компетентните държавни институции и организации за:

1.    Прекратяване на порочната практика на МК да се променят указания, методики, условия за финансиране на ДКИ през изключително кратки периоди, в средата на стопанската година, със задна дата, което води до кризисни ситуации и невъзможност за нормалното им функциониране.
2.    Привеждане в ефективно действие и промени в Закона за меценатството.
3.    Едновременно прилагане и развиване на различни модели на финансиране на ДКИ, в зависимост от спецификата на същите – вид изкуство или културна дейност, икономически, исторически, географски, икономически и демографски особености на региона, традиции, кадрови потенциал и конкретни цели на държавната културна стратегия.
4.    Изисква се в краткосрочен план МК в сътрудничество с браншовите организации, БАРОК и МТСП да предприемат необходимите действия за актуализиране, регламентиране и подробна разработка на стандарти за числеността на трупите в сценичните изкуства.

Защото към настоящия момент между творците и МК няма диалог, липсва истинска театрална реформа, не съществува прозрачност при управлението на финансите, отсъства грижа и финансиране на паметниците на културата, на националните културни институти, в това число театри, опери, музеи, библиотеки, читалища, галерии, университети и академии, в които се трудят хиляди творци, съзидатели и пазители на българския дух и традиции.

Защото не сме съгласни с провежданата политика от Министерството на културата, основана на търговски, а не на културни принципи, не сме съгласни и с финансовото задушаване на столетни национални културни институти. ДА СПРЕМ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!“

„Годишният бюджет за култура в България не може да струва колкото 10 км. магистрали“, казват хората на изкуството. Според тях Министерството на културата управлява поверения му сектор безотговорно, некомпетентно и непрозрачно. Те настояват за спиране на безумните и хаотични опити за реформи в сектора.