Забраниха брането на блатно кокиче от три находища в областта

Забранява се събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от три находища в Бургаски регион – защитена местност „Находище на блатно кокиче в м. Чаирите“ край с. Горица, в защитена местност „Находище на блатно кокиче в м. Блатото“ край Созопол и в местността „Блатата“ край с. Лозенец. Забраната е наложена със заповед на министъра на околната среда и водите, уточняват от РИОСВ-Бургас.

Общо пет са находища на блатно кокиче на територията контролирана от РИОСВ – Бургас, в които се допуска събирането на билката. През тази година в две от тях – край с. Присад, община Созопол и ЗМ „Калината“ край с. Кошарица, община Несебър се допуска събиране на определени количества от лечебното растение. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

Право да ползват блатно кокиче имат лица, подали заявление в РИОСВ-Бургас до 31 март на текущата година. Ползването се извършва със съгласието на собственика на имота, в който попада находището.

РИОСВ – Бургас ще следи за изпълнението на заповедта. Нарушенията се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие – физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.