Представят Българо-швейцарския проект за дуално образование в Бургас

Българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО ще бъде представен на на 13 април в Бургас. Срещата ще се проведе от 10.30 ч. в Интерхотел „България“.

Целта на събитието е да запознае бизнеса и обществото в Бургас и региона със стартиралия проект за въвеждане на дуалната система на професионално образование в България. То е организирано от Българо-швейцарската търговска камара и екипа за упрление на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане приниципите на дуалното обучение в българската образователна система (проект ДОМИНО).

Предвидена е отворена дискусия между  представителите на фирмите, училищата, централната и местната власт за възможностите и предимствата на дуалното образование.

Дуалното образование или ученето чрез работа е един от ключовите фактори за икономическия успех и ниските нива на младежка безработица в Швейцария, Германия и Австрия.  Използвайки традициите и чуждестранния опит, България също се стреми да създаде устойчива система за професионално образование, тясно свързано с изискванията на бизнеса.

В рамките на проекта  „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система” от септември 2015 година се обучават общо 81 ученици в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София и Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък  по специалностите „техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“.  През новата учебна 2016-2017 година предстои включването на три нови професии, нови училища и бизнеси в проекта, известен накратко като ДОМИНО: абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“.  С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

До приключването на ДОМИНО през 2019,  се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и  програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование.  Специален Форум за дуално образование координира участието на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.