Еколози организират почистване на защитените плажове

Серия от почиствания на защитените морски плажове организира коалиция „За да остане природа в България“.

На 28 май, от 10 до 13 ч.,  клуб „Зелена стъпка“ призовава природолюбителите да се включат в почистването на най-дългия плаж по Българското Черноморие – Камчийски пясъци.  Днес тук се провежда единствения пясъчен полумаратон в България. Плажът между река Камчия и Шкорпиловци е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената местност в района нарочно беше закрита преди близо 10 години, за да се улесни застрояването на плажа. Сборният пункт за почустването му е от северната страна на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват ръкавици, чували и транспорт за извозване на боклука.

През следващия уикенд – от 3 до 5 юни – ще се проведе 14-тото почистване на плажа Иракли. Поканата отправя гражданска група „Да спасим Иракли“.  Община Обзор осигурява за 4-ти пореден път камион за извозване на отпадъците. Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс, въпреки продължаващите съдебни спорове.

За 4 и 5 юни е предвидено редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група „Да запазим Корал“. Сборният пункт е в средата на плажа при сърф училището в 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета.