Изборът на омбудсман в Бургас – политизиран и безсмислен

Изборът на обществен съветник в Бургас е политизиран и опорочен. Това проличава още от подхода и решенията на комисията, която номинира кандидатите, твърди Галентин Влахов – един от участниците в процедурата. Влахов е дългогодишен журналист и професията е изострила интуицията му към нередностите. В работата на комисията по избора той вижда  партийна зависимост, откровени лъжи и манипулации, които превръщат фигурата на омбудсмана от защитник на гражданските права в никому непречещ послушник. В писмо до гражданските организации и сдружения, подкрепили кандидатурата му за омбудсман, журналистът отправя  призив: „Граждани, обединете се, защото Ви лъжат, унизяват и унищожават! Нарушаването на правата Ви с наредби, с манипулации и зависимости е всекидневие. Те, които Ви държат в страни от демокрацията, преяждат с власт и не им пука! Граждани обединете се, защото те  се страхуват от Вашия контрол! И от Вашето възмездие!”

Правилникът на бургаския общински съвет изисква комисията да проведе събеседване с кандидат – обществените застъпници, да ги оцени по точкова система и да предложи своите фаворити за гласуване на общинска сесия. Преминавайки през „препитването”, Влахов установява, че всичко е голяма измама, която цели единствено „вълкът да е сит и агнето да е цяло”, т.е. хем да има обществен застъпник, хем той да не пречи на интересите на властимащите. Защото една от  функциите на омбудсмана, очевидно най-неудобната, е да наблюдава и коментира административни актове на общинския съвет, когато те са в явен ущърб на правните интереси на гражданите.

Структурата обществен посредник се въведе в българските общини по европейско изискване за спазване на човешките права. В Бургас европейската директива се спазва. От 2011 г. насам периодично се обявява избор за длъжността, все неуспешен. Никой от явилите се кандидати не успяваше да спечели нужния брой гласове на общинските съветници, затова досегашният обществен посредник Таньо Атанасов продължава да е на поста, въпреки че мандатът му изтече преди 5 години.

За последния обявен избор кандидатите са четирима. Освен Галентин Влахов за поста се борят още журналистът и главен редактор на e-burgas Ваня Чечева, която е и бивш общински съветник, влязъл в местния парламент от НФСБ в предходния мандат, но по-късно присъединила се към БСП, бившият общински съветник от ГЕРБ Илияна Гъбева и  преподавателят от БСУ д-р Ваня Стаматова. Комисията, която трябва да отсее кандидатите, е съставена от 7 души:  председател Панайот Жечков/ГЕРБ/, Димитринка Буланова-Митрева /ГЕРБ/, Галя Василева /ГЕРБ/, Димчо Грудев /ГЕРБ/, Георги Манев /СЕК/, Кирил Петков /БСП/ и Георги  Митев /Реформаторски блок/. На събеседването с кандидатите на 9 май обаче присъстват само 5-ма от членовете й, представляващи ГЕРБ и БСП. От протокола след заседанието не става ясно защо комисията сама нарушава правилника си, достатъчно компетентна ли е да взима решения в намален състав и дали тези решения са законосъобразни.

Заради всичко това, както и заради неясните критерии за оценка Галентин Влахов обжалва решението на комисията чрез Общината пред Бургаския административен съд.  След интервюто, без аргументи той отпада от битката, останалите трима ще бъдат предложени за гласуване на Общинския съвет.

Своето участие в конкурса за омбудсман Влахов определя като резултат не от лична амбиция, а  като граждански акт за проверка на стойностите.