Номинираха Бургас за „Аутсорсинг град на годината“

От Българската аутсорсинг асоциация обявиха номинациите в категория „Аутсорсинг град на годината“. За оспорваното отличие ще се състезават Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе и София. Целта на конкурса е да отличи съвместните усилия на местна власт, бизнес и университети за създаването на най-добри условия за растеж на сектора в конкретния град.

„Горди сме с тази номинация. Бургас отскоро се развива в аутсорсинга, но има своите успехи. Нека браншът не забравя, че тук се работи дългосрочно за неговото бъдеще. Всяко бургаско дете вече учи английски език от 5-годишна възраст и следващите ни поколения ще бъдат още по-квалифицирани за такъв тип интелектуален труд“, каза кметът Димитър Николов.

Кои са най-добрите в аутсорсинга у нас ще стане ясно след по-малко от месец – на 16 юни вечерта, по време на официална церемония в хотел Хилтън София.

Конкурсът е разделен в 6 категории, като 4 от тях са насочени към професионалистите в бранша: Доставчик на аутсорсинг услуги на годината (Outsourcing Service Provider of the Year); Център за споделяне на услуги на годината (Shared Service Center of the Year); Аутсорсинг работодател на годината (Outsourcing Employer of the Year) и Иновации в аутсорсинга (Innovation in Outsourcing).

Останалите 2 категории имат за цел да обърнат внимание на усилията в създаване на благоприятна и подкрепяща среда за развитието на аутсорсинг индустрията в България. Това са „Аутсорсинг град на годината“ и „Аутсорсинг бизнес сграда на годината“.

Годишни награди за отлични постижения в този сектор се връчват за първи път в България. В бранша към момента са ангажирани над 35 000 висококвалифицирани професионалисти. Броят на наетите бележи ръст от 5,5 % в сравнение с декември 2014 г. В периода 2010-2014 г. общият брой на работещите в аутсорсинга отбелязва среден годишен растеж от над 17 %.  Българският аутсорсинг пазар се оценява на 964 млн. евро през 2014 г., при 784 през 2012. Данните са от последния годишен доклад за аутсорсинг индустрията у нас, изготвен по поръчка на Българската аутсорсинг асоциация.