Фестивалът на зелениката събра отново рекорден брой участници

И тази година Фестивалът на странджанската зеленика събра рекорден брой участници, тази година в церевското с. Българи. Още от предният ден бяха дошли най-нетърпеливите да присъстват на празника. Тържественото откриване започна точно в 10.30 часа с мощно изпълнение на химна на Странджа планина „Ясен месец”, който изпяха всички самодейци от общините Царево и Малко Търново. Приветствия поднесоха кметовете на двете общини от парковата територия инж. Георги Лапчев – кмет на община Царево и Илиян Янчев – кмет на община Малко Търново. Към присъстващите се обърна и депутатът от Бургаски регион инж. Румен Желев, който призова да бъдем близки до природата и на живеем в синхрон с нея. От името на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/, главният секретар на агенцията Илиян Точев прочете приветствен адрес.

Директорът на Дирекцията на ПП „Странджа” инж. Димо Димов топло приветства всички гости на фестивала, като им пожела приятно и незабравимо прекарване във вълшебните гори на Странджа, които в момента са пълни с цъфнала зеленика. В края на своето приветствие той благодари на кметовете Г.Лапчев и И.Янчев за активната подкрепа не само във фестивалните дни като им подари паметни плакети и грамоти. За сериозни заслуги в опазването на природата на Парк „Странджа” плакет и благодарствена грамота получи и Георги Бъклев от гр. Малко Търново.

През целия първи фестивален ден дворът на отдавна запустялото училище в с. Българи беше пълен с хора,  всеки намери своето нещо, което да си отнесе за спомен от 13-ят Фестивал на зелениката. В конкурса за най-вкусна гозбица с лапад и коприва участваха над 50 блюда. Ученици от СОУ „Васил Левски” – Малко Търново мериха сили в мини маратон и в колоездене. Състезанието „Мама, татко и аз” предизвика много емоции не само в участниците.

Песните на гласовитите жени и мъже на Странджа планина огласяваха цялото с. Българи часове наред. Сергиите бяха отрупани с храни и ръчно изработени изделия, мановият мед също привличаше погледите.

Точно в 13.00 часа тръгнаха нетърпеливите туристи по петте маршрута, които специалистите от парковата дирекция бяха определили. По всеки един от тях природолюбителите успяха да видят на живо и в естествената им среда цъфнала зеленика.

За вторият фестивален ден са предвидени други два маршрута. Единият тръгва от с. Кондолово, той е интерпретативен и се казва „В царството на зелениката”. На другият маршрут стартовата точка е в с. Синеморец, той се казва „Птиците на Странджа” и минава през лонгозна гора около р. Велека.