Бургаската болница ще работи по пет нови клинични пътеки

В МБАЛ Бургас вече е възможен продължителен престой след инсулт и инфаркт

В МБАЛ Бургас вече е възможен продължителен престой след инсулт, инфаркт  и тежки операции. Болницата подписа договор със Здравната каса по нови клинични пътеки за продължително лечение – № 254, 255 и 256. Пътеките са по 10 дни и дават възможност на пациенти, които не могат да се обслужват сами, да получат лечение и рехабилитация, без да заплащат за това.

Пациентите ще имат възможност да останат повече дни в болницата, след като изтече клиничната пътека за основното им заболяване. Досега това не бе възможно и близките често се оплакваха, че трябва да приберат болния вкъщи, макар че той все още има нужда от лекарска помощ.

Новите клинични пътеки ще се изпълняват от отделенията по неврология, кардиология и хирургичните отделения. „Практически това ще става така – когато приемем болен с инсулт и приключи клиничната пътека за инсулта, оформяме документацията за още една пътека – за продължителен престой“, обясни началникът на неврологично отделение д-р Веселин Русинов.

Ако  и след приключването на новите пътеки болните все още се нуждаят от ежедневно медицинско наблюдение и манипулации, те могат да използват срещу заплащане услугите на Отделението за долекуване и продължително лечение. Отделението е единствено в Бургаска област, което предлага комплексно медицинско наблюдение 24 часа, както и рехабилитаця.

МБАЛ Бургас вече ще изпълнява и клинични пътеки за бронхопневмония и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) при възрастни. Досега тези пациенти бяха препращани към Белодробната болница.