Бургаският солодобив бе представен на изложение в Тирана

Солта, произвеждана по традиционна технология в уникалната екосистема на Атанасовско езеро, се превърна в истински хит на изложението за фермерски и традиционни продукти и занаяти Терра Мадре – Балкани 2016, чието четвърто издание се състоя в Тирана, Албания.

В рамките на изложението наред с познати и търсени продукти от България за първи път бе представена и солта като натурален и ценен природен дар. Терра Мадре се превърна в прощъпалник и за „Цветето на солта“ – нов занаятчийски продукт на „Черноморски солници“ АД, разработен след срещата с представители на солници Камарк.

Хиляди посетители на изложението имаха възможност да се докоснат до древния занаят на солничарите от Лагуната край Бургас, да вкусят изпепеляващия морски вкус на този ценен и често подценяван, но жизнено необходим продукт. Демонстрирани бяха различните видове сол, добивани в езерото, уникалната и древна технология, в голяма степен запазена и до днес там, природната стойност на Атанасовско езеро – най-богатото на птици място в България и взаимовръзката „човек-природа“, показваща възможностите за хармонично и устойчиво съжителство и взаимна полза.

Представени бяха и усилията на екипа на проект „Солта на живота“, LIFE+ за съхранение и подкрепа на солодобива в Атанасовско езеро чрез създаване на предпоставки за оператора на солниците да получи добавена стойност на добиваните продукти във връзка с произхода им от запазена природна територия и уникална технология с голяма степен на ръчен труд.

Тера Мадре Балкани (2-5 юни 2016) е организирано отVIC Албания (Международна доброволческа организация за развитие) с подкрепата на Slow Food в партньорство с албанските министерства на земеделието и на икономическото развитие, общината на Тирана и Италианската агенция за международно сътрудничество.

Форумът събра 350 делегати от 12 държави – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.