Лятото в Бургас дойде с поезията на Елка Василева

Лятото в Бургас дойде с „Неща за обичане“. Така е нарекла най-новата си книга бургаската поетеса Елка Василева, която бе представена в деня на Лятното слънцестоене – 21 юни в Дома на писателите.

с децатаМножество приятели и ценители на изящното слово изпълни двора на писателския дом, за да чуе новите стихове на Елка, да я поздрави, да получи автограф… Най-важните гости бяха дъщерята и трите внучки на поетесата, които й връчиха собственоръчно направени честитки за „На добър час” на книгата. Въпреки, че са родени в САЩ и живеят там, те четат и пишат на български. Най-малката внучка написа картичката си на английски, но обеща да научи български по-добре, за да може да прочете стиховете на своята баба.

Писателката Милка Иванова и актрисата Румяна Кралева представиха своя прочит на стиховете в „Неща за обичане“, а Юлиана Султанова сътвори музикалния фон на поетичната среща с няколко песни по текстове на авторката.

13521183_10208787120749430_732556229_n„Стихосбирката на Елка е мила, необсебваща, доверчива и на много места лъчезарно усмихната. Съзнанието на поетесата  броди по цялата шир на досега преживяното, за да открие смисъл и перспектива за още живот. Дори в по-тъжните си и донякъде по-горчивите си признания тя изплува от теготата и се извисява в полет над  дребното и несъщественото. В цялата й книга има един особен летеж на духа и една особена лекота на поетичното дишане. Биологичната възраст е почти игнорирана и младостта като носеща вълна издига посланията в много от стихотворенията на висотата на влюбеността.

13511575_1220903697921088_1392146119_nВ тази си книга Елка Василева е есенно светла и топла. Тя не слага край нито открива начало на следващ период в живота си. Просто изживява мъдро смирение пред съдбата и е готова да съзерцава и да се любува още и още на изненадите, които я очакват. Сред многото претенциозни  интелектуални  еквилибристики, които четем напоследък, тази поетична книга печели  читателя със своето чистосърдечие и откритост.  Самата тя се превръща за нас в едно от „нещата за обичане“, за които можем да поздравим авторката и да й благодарим”, написа поетесата Стоянка Грудова в специално изпратено за събитието писмо.

13493322_1220899614588163_1365301358_oИздателят Анго Боянов, който представи авторката и нейната книга, препоръча критиците да обърнат внимание на талантливите поетеси на Бургас в сериозно литературно изследване.

ние имиджВ най-дългия ден от годината „Неща за обичане” официално пое към своите читатели. Книгата, и то с автограф от автора,  може да бъде намерена на щанда в Дома на писателите. А по-късно – и в книжарниците.